Бизнес Aкадемия

Електрическа мобилност – подготвен ли е вашият бизнес за това?

Предприемачество » Електрическа мобилност – подготвен ли е вашият бизнес за това?
електрическа мобилност

Научете всичко за електрическата мобилност, защо е важна и как да извършите преход към нея във вашата фирма.

Изговориха се много неща за електрическата мобилност – този нов начин на живот в урбанизирания свят (и не само), който налага спешно да се намерят интелигентни решения за придвижване. Ако заложите на електрическата мобилност, ще си гарантирате устойчиво бъдеще за новите поколения, като фирмите, който желаят да се адаптират към тази нова реалност, ще станат по-ефективни и екологично отговорни. А вашата фирма подготвена ли е да възприеме този нов начин на придвижване?

 

Какво представлява електрическата мобилност?

На кратко – електрическата мобилност е термин, който се отнася до използването на електрическа енергия при придвижването на различни транспортни средства, като се замества използването на изкопаеми горива. Под „транспортни средства“ разбираме автомобили, автобуси, мотоциклети, велосипеди или скутери.

В този случай превозните средства работят само с електроенергия, съхранявана в батерии. Устойчивостта и по-лесното поддържане на тези превозни средства правят така, че да се увеличи търсенето им през годините, поради което все повече обществени зарядни станции за електрическа енергия са на разположение в цялата страна.

Към 1 юли 2022 г. изцяло електрическите леки автомобили у нас са били 4614, сочат данните на Министерството на вътрешните работи (МВР) за водените на отчет пътни превозни средства (ППС) по вид и гориво, публикувани в Портала за отворени данни на Република България, като година по-рано общият брой на изцяло електрическите леки автомобили у нас е бил 2537. Изчисленията показват, че броят на изцяло електрическите леки автомобили се е увеличил с почти 82%.

Ако фирмите заложат на електрическа мобилност, това може да е начин да се намалят разходите за гориво и за управление на превозните средства. Това е и начин да се поеме по-голяма отговорност към околната среда и да се намали екологичният отпечатък.

 

Защо е важна електрическата мобилност?

От разходите до екологичните въпроси – това са причините да се придържаме към електрическата мобилност.

1. Устойчивост

Електрическата мобилност допринася за устойчивостта, тъй като помага за намаляване на емисиите на парникови газове. Особено в света на бизнеса това е важна предпоставка, тъй като представя компанията като екологично отговорна и фокусирана върху нови начини за намаляване на екологичния отпечатък.

2. По-ниски разходи за поддръжка

Разходите за поддръжка на електрическите превозни средства са по-ниски в сравнение с колите с двигател с вътрешно горене, тъй като има по-малко механични части. Например един електрически мотор има около 50 части, докато бензиновите и дизеловите превозни средства могат да имат до 350 различни компоненти.

3. Данъчни ползи

Въпреки че електрическите автомобили са с по-висока цена, в страните от Европейския съюз от 27 държави в момента 17 предлагат преки финансови стимули за покупка на електрическа кола, а девет други, включително България, предвиждат някаква форма на данъчни отстъпки.

В България няма отстъпки от ДДС при придобиване. С промени в Закона за местните данъци и такси, влезли в сила от началото на 2018, електромобилите са освободени от местен данък.

В България за електромобилите не се плаща годишен данък, а в големите градове се паркира безплатно. Освободени от данък върху превозните средства са електрическите автомобили, мотоциклети и мотопеди, както и електрическите превозни средства категории L5е, L6е и L7е, определени в чл. 4 от Регламент (ЕС) № 168/2013.

В много страни стимулирането на електрическата мобилност започва с финансово подпомагане за закупуването им. У нас за физическите лица подобна мярка няма, макар от години от подобно подпомагане да се ползват централната администрация, териториалните ѝ подразделения и общинските администрации по специална инвестиционна програма на Националния доверителен екофонд (НДЕФ). До миналата година НДЕФ подпомагаше и закупуването на хибридни автомобили, но тазгодишната схема е насочена само към изцяло електрически превозни средства като отпусканите суми са между 20 000 и 40 000 лева в зависимост от модела и големината им.

Електрическата мобилност се използва все по-масово, като сега е моментът фирмите да помислят за по-устойчиви превозни средства.

 

Как да разберете, че сега е моментът за електрически превозни средства?

Това са двата основни фактора, които трябва да вземете предвид, когато извършвате тази оценка.

1. Достъпни зарядни станции

На първо място вземете под внимание зоната, където развивате дейност, и дали се намират обществени зарядни станции по пътя от седалището на вашата фирма до местата, където вашите служители трябва да пътуват. В случай, че превозните средства са много, можете да обмислите възможността да инсталирате зарядни станции в близост до сградите на фирмата, за да улесните този процес.

2. Разходи

Преди да изберете да преминете към електрически превозни средства, изчислете нужното гориво, колко километра се изминават годишно, данъците, разходите за поддръжка и видовете пътувания. Прогнозната оценка е, че 100 изминати километра струват 1,50 евро (3 лева) на фирмата за едно електическо превозно средство. Направете сметката и сравнете. Ако наистина годишният разход за една електрическа кола е по-нисък от това, което плащате понастоящем, и ако бихте си възвърнали инвестицията в срок от 5 години – вероятно сега е моментът да извършите тази промяна.

 

Кога да направите прехода към електрическата мобилност?

Отговорът е – възможно най-скоро. Ако анализирате всички плюсове и минуси, ще разберете, че сега е моментът за промяна, така че не губете време, защото стимулирането за придобиване на електрически превозни средства няма да трае вечно.

 

Използването на електрическата мобилност е още една крачка към това да имате устойчив бизнес. Дори можете да разчитате на партньори, които да помогнат на вашата фирма да постигнат растеж без бюрокращини. Чрез OLX Business ще успеете да изложите продуктите си в най-големия онлайн маркетплейс в страната. Свържете се с нас и научете как можем да ви помогнем.

Be in touch with everything new

About B2B

Улесняваме растежа на бизнеса и устойчивото му развитие 

Търсене:

Бъди в течение с новото