Бизнес Aкадемия

Бизнес за продажба на електроника и домашни уреди – онлайн магазин

Онлайн продажби » Бизнес за продажба на електроника и домашни уреди – онлайн магазин
електроника и домашни уреди

Последните години оставиха отпечатък върху навиците при пазаруване на потребителите, като това включва технологиите, дигитализацията, градския начин на живот – това са само някои от причините, които накараха българите да се обърнат към онлайн пазаруването.

В днешно време стана много по удобно и безопасно да се стои пред екрана и да се поставят в кошницата продуктите, които искаме, след като сме прочели отзиви, сравнили сме цени, проучили сме, а изследванията го потвърждават. Според проучване, проведено през 2021, 41% от българите казват, че последната покупка, която са направили е била онлайн, а през 2019 г., преди пандемията, само 31 % са дали такъв отговор.

Най-изненадващото е , че повече от 40% от хората над 55 години (възрастова група, която е свикнала да пазарува във физически магазини) казват, че последната им покупка е била онлайн, много повече от 24-те % през 2019 г..

За собствениците на малък бизнес, търсещи начин да увеличат продажбите си, особено за тези с бизнес за продажби на електроника и домашни уреди, тази възходяща тенденция си струва да се обмисли. Заради това, че българите вече са по-уверени в правенето на стойностни покупки онлайн, онлайн магазинът, който продава продукти в тази категория, е вероятно да увеличи продажбите си.

 

Защо домашните уреди и електрониката са успешен бизнес, в който да се впусне един предприемач?

Както споменахме по-горе, плащането онлайн с карта не е вече толкова смело действие, както се считаше в миналото. Мерките за безопасност, компаниите за обработка на плащания и технологичните подобрения, които банките включиха в онлайн плащането, гарантират че потребителите са в състояние да правят ценни покупки онлайн. А една растяща ниша, която попада в тази категория, е именно пазарът за електроника и уреди.

Хората все повече са заинтересовани от смарт технологиите и всяко нещо, което би могло да улесни и да направи по- красив техния живот – мобилни телефони, таблети, смарт часовници и високопроизводителни лаптопи, машини за еспресо, смарт прахосмукачки, кухненски роботи, като списъкът продължава.

В същото време заинтересованите по отношение на онлайн магазините, които продават електроника и домашни уреди, ще направят задълбочено проучване, ще вземат под внимание отзивите и в крайна сметка ще се насочат към продуктите с най-конкурентни цени на пазара. Например даден клиент иска да си купи смарт часовник. За да си го купи, той ще проучи няколко продукта на пазара, като сравни характеристики и клиентски отзиви, а след като избере определен модел, ще потърси най-добрата цена, предлагана от магазини за електроника и домашни уреди, на които се доверява.

След като го открие, допълнителните предимства като гаранция, услуга или възможност за връщане на продукта ще го доведе до извършването на крайната покупка. Начинаещият предприемач, който желае да открие свой собствен бизнес с магазин за електроника и домашни уреди, има много шансове за бърз растеж, ако подходи с конкурентни цени и предлага допълнителни добавки на клиентите наред със самия продукт.

 

Как се открива онлайн магазин за електроника и домашни уреди, който продава?

Още от самото начало, имате едно основно предимство: има голямо търсене на електроника и домашни уреди. Ако искате да откриете ваш собствен онлайн магазин без много допълнителни разходи, можете да насочите вашия малък бизнес към добре позната и доверена пазарна платформа като OLX – идеалното място за растеж.

Клиент, който иска да си купи мобилен телефон например, ще бъде много по-уверен при покупката от онлайн магазин, посочен на пазарна платформа. А за вас като предприемач, имате предимството, че имате достъп до много потенциални клиенти, като платите скромна сума за изброяването на вашите продукти там. Което означава, че ще имате по-ниски надценки и ще продавате на конкурентни цени, в сравнение с големите онлайн магазини за електроника и домашни уреди.

Предлагане на допълнителни безплатни услуги на вашите клиенти

Щом един път откриете ваш собствен онлайн магазин за електроника и домашни уреди на пазарна платформа, ще се наложи да привлече потенциални клиенти с допълнителни услуги, така че те да имат пълно доверие, купувайки от вас. Ако продавате мобилни телефони, предлагайте минимум едногодишна гаранция и 30-дневна политика за връщане, точно както правят големите магазини.

Също така, партньорската услуга може да бъде от основно предимство за вас като онлайн магазин за електроника. Клиентите знаят, че ако имат проблем с продукт, който са купили, могат да го занесат на сервиз, докато е в гаранция, без да плащат допълнителни пари. Друго предимство, което клиентите ценят е безплатната доставка, възможността да плащат в брой или с карта при доставка, или ако предлагате 24-часово клиентско обслужване. С други думи, колкото повече предимства предлагате, толкова по-вероятно е да продавате повече.

Бъдете в крак с най-новите тенденции в нишата за онлайн продажби на дребно на електроника и домашни уреди

Повечето ентусиасти на джаджи са заинтересовани по отношение на най-новите модели по света и често искат да ги купят. За да сте в крак с най-новите тенденции, следете най- популярните уебсайтове и лансирането на най-новите продукти на най-търсените марки и постоянно проверявайте кои продукти са най-популярни на световните сайтове на пазарни платформи.

Обикновено най-популярните продукти са и най-купуваните. Ако искате да привлечете внимание и да се разграничите от другите онлайн магазини за електроника и домашни уреди, обновявайте постоянно вашата продуктова оферта и предоставяйте на клиентите най-търсените модели на пазара на конкурентни цени – понякога дори разлика от 10% от големите магазини може да ви привлече клиенти, да ви донесе по-високи печалби.

Защо е необходимо да сте онлайн за успешния бизнес за продажби на електроника и домашни уреди? Независимо дали имате или не физически магазин, днес онлайн присъствието е крайно необходимо за успеха на вашия бизнес. В интернет няма граници и можете да продавате навсякъде по света, докато физическият магазин на добро място, може да ви донесе клиенти, но не толкова много.

Също така онлайн имате неограничено пространство да излагате вашите продукти, така че можете да имате обхват от над 1000 продукта, което автоматично означава и по-голямо разнообразие и следователно повече продажби. Не на последно място, тенденцията да се купуват продукти онлайн процъфтява, особено в резултат на пандемията – хората си стоят повече вкъщи и прекарват повече време онлайн.

Следователно откриването онлайн магазин дори и единствено на пазарна платформа може значително да увеличи вашите печалби и да намали разходите от притежаването на физически магазин.

Be in touch with everything new

About B2B

Улесняваме растежа на бизнеса и устойчивото му развитие 

Търсене:

Бъди в течение с новото