Бизнес Aкадемия

Как да изберете счетоводно бюро?

Предприемачество » Как да изберете счетоводно бюро?
изберете счетоводно бюро

Научете какви са предимствата да работите със счетоводно бюро и кои фактори трябва да вземете предвид в момента на избор.

Ако имате бизнес с  организирано счетоводство, да работите със сертифициран счетоводител, вписан в сдружение, е задължително по закон. А когато избирате най-доброто счетоводно бюро, има някои фактори от голямо значение, които трябва да вземете предвид.

 

Кои са предимствата на счетоводното бюро?

Освен че е задължително изискване по закон за бизнесите с брутна годишна отчетност над 200 хиляди евро, да работите с квалифицирано счетоводно бюро носи различни ползи за управлението на която и да е фирма. Първата най-очевидна полза е, че счетоводителите се занимават с управлението на данъците, като особождават управителите, за да могат да се концентрират върху стратегията, иновациите и процесите, свързани с бизнеса.

На счетоводителя трябва да се гледа като на партньор на управителите, като включително му се даде по-обективна перспектива върху финансовото състояние на вашата фирма, като с това му се позволи да взима стратегически решения по по-уверен и съзнателен начин.

Също така, ако се работи със счетоводно бюро, това ще помогне на предприемачите в две основни насоки – да се спестят време и пари. Това е времето, с което не разполагате, за да обработвате и да подавате фактури, и това са парите, които веднъж щом разполагате със специализираната помощ, ще си гарантирате, че няма да пропуснете данъчните си задължения, нито ще допуснете грешки при подаването на информация (което може да ви струва множество солени глоби). Можете също да разчитате дори на професионалния съвет, който може да ви помогне да оптимизирате данъчното състояние на своя бизнес.

Но за да се възползвате от тези ползи, е важно да изберете счетоводно бюро, което да прави повече от това да се гарантира плащането на определени данъци в определения период.

 

Кои фактори трябва да вземете под внимание при избора си на счетоводно бюро?

Научете кои са основните фактори, които да вземете предвид при избора си на счетоводно бюро.

1. Доказан опит във вашия сектор на дейност

Първото нещо, което трябва да вземете предвид при избора на счетоводно бюро, е техният опит във вашата област на бизнес. Всеки сектор има своите специфични черти, закони и регламенти, които е необходимо да бъдат спазвани. Така че да работите със счетоводители, които са запознати с областта, в която работите, е от особено значение, за да си гарантирате, че ще получите специализиран съвет.

2. Препоръки от доверени хора

Трябва също така да си подсигурите отзиви по отношение на счетоводното бюро, за предпочитане от други клиенти, които са работили с тях в продължение на няколко години. Поискайте да говорите директно с хора от тези фирми, като попитате кои са главните силни страни и областите, в които смятат, че счетоводното бюро не е достатъчно добро. Също така бъдете с ясна идея по отношение на вашия избор. Можете дори да потърсите в търсачките тези счетоводители и да потвърдите, че те са регистрирани като професионалисти в Сдружението на счетоводителите. Освен това е важно да потвърдите това чрез автобиографиите на хората, с които ще работите.

3. Цена

Цената винаги е фактор от голямо значение, дори защото това ще бъде фиксиран разход във връзка с дейността ви, което ще се отрази на общите разходи на фирмата. Затова не се хващайте за първата опция и поискайте поне 3 различни бюджета. Анализирайте добре цената и услугите, които обхваща – някои абонаментни планове включват всички разходи, но има и бюра, които покриват частично дейности като обработване на заплати, издаване на документи, подробни доклади, събрания или регистрирания в протоколни книги. Попитайте също така как се изчисляват актуализациите на месечните такси и какви ще са цените, ако обемът на работа се увеличи. И още веднъж – става въпрос да се предотвратят евентуални изненади и да разполагате с ясна цена от самото начало.

4. Лесно свързване

Много важно е да изберете счетоводно бюро, на което можете да разчитате. Счетоводителят трябва да бъде истински съдружник на вашия бизнес, затова трябва да бъде някой, с когото поддържате редовен и личен контакт. Възползвайте се от първите пъти, с които се свързвате с тях, за да разберете с каква скорост и качество отговарят на вашите въпроси, независимо дали е по имейл или по телефона. Опитайте се да разберете дали счетоводителят е в течение на новостите във вашия сектор и дали знае за промените на законодателството и дали успява да ви даде ясни и обективни разяснения. Ако забележите закъснение или колебание при отговора на вашите въпроси в първоначалната фаза, това е сигнал, че вашите отношения няма да протекат гладко.

5. Технологии

Използването на технологии всеки ден ще улесни както работата на счетоводителя, така и вашата. Дайте предимство на счетоводно бюро, което е в течение на последните технологии и което ги използва, за да подобри потока на информация. Всеки път когато бюрата използват инструменти, които вече са част от живота на много фирми, като например споделени папки, онлайн приложения, отчети или работа в реално време – всичко това е, за да се даде повече информация на вашите клиенти. Това позволява на управителите да взимат решения със счетоводната фирма. Не вярвайте, ако ви кажат, че законът не позволява дигитализацията на процесите – освен това от страната на данъчните власти и на държавата има все повече иновация. Още повече – тайната е в това, че трябва да попитате как се управлява информацията в първоначална фаза, за да се избегнат изненади за в бъдеще.

6. Консултация

Отминаха времената, в които счетоводителите едва чуваха числата и ви казваха колко щеше да бъде вашият корпоративен данък. Работата в счетоводна кантора е все по-глобална, както и ако се върши както трябва, може да представлява основополагаща помощ при разширението на вашия бизнес. Така че изберете счетоводител, който може да ви предостави пълна услуга, като ви помогне да планирате бизнеса си и да направите финансови прогнози, както и да ви бъде истински съветник.

 

В OLX ще откриете серия професионални услуги за вашия бизнес, между които са и сертифицирани счетоводители от цялата страна, които да ви помогнат да вземете най-правилните решения за вашия бизнес.

Be in touch with everything new

About B2B

Улесняваме растежа на бизнеса и устойчивото му развитие 

Търсене:

Бъди в течение с новото