Бизнес Aкадемия

Как да се справим с работата като фрийлансъри – 8 практически съвета

Предприемачество » Как да се справим с работата като фрийлансъри – 8 практически съвета
работата като фрийлансъри

Да работите като фрийлансъри не винаги е лесно. Или трябва да напуснете работата си, за да станете самостоятелно заето лице, или да съчетаете двете дейности. В който и да е от двата случая е необходимо да бъдете стриктни, да се съобразявате със сроковете и да извършвате всякакви еквилибристики, за да останат клиентите ви доволни. Предлагаме ви няколко практични съвета, за да можете да извършвате работата си на свободна практика по лесен и организиран начин.

 

1.     Определете идеята на своя бизнес

Първото, което трябва да направите, е да обмислите и да разберете каква е идеята на вашия бизнес и какви видове услуги ще предлагате като фрийлансъри. Независимо дали става въпрос за консултации, фото- или видеопродукция, дизайн, копирайтинг, програмиране или продажба на каквито и да е продукти или услуги, важно е да се насочите  към това, което правите най-добре и оттам насетне да определите своята целева аудитория и стратегиите си за насочване към нея.

По този начин ще имате по-ясна представа за това, което можете да извършвате като фрийлансъри. Помислете – кое е това, което умеете да правите добре, което може да помогне на други хора? Отговорът на този въпрос вероятно ще бъде вашият нов бизнес.

 

2.     Фрийлансъри на пълен или на половин работен ден?

Друг фактор, който трябва да вземете под внимание, е дали ще започнете своя бизнес на пълен или на половин работен ден. Работата на свободна практика може да ви донесе допълнителни рискове (особено в началото), тъй като обемът на работата може да не достатъчен, за да се издържате.

Така че започнете да работите на свободна практика, като продължите да работите на пълен работен ден при своя работодател, което в крайна сметка ви дава сигурност, тъй като ви гарантира, че в края на месеца все още ще разполагате със стабилен доход. Освен това ще разполагате с повече време да поработите върху своята бизнес идея, без да бъдете под напрежение заради това, че още търсите клиенти, на които да продавате.

 

3.     Определете си броя часове, които ще работите на ден

Лесно е да работите „още малко“, докато завършите дадена задача. Докато се осъзнаете, вече сте били пред компютъра в продължение на няколко часа без прекъсване и не успявате да се „откачите“. Това е едно от предизвикателствата, когато работите на свободна практика, като трябва да подходите към него много сериозно.

Затова определете колко часа на ден ще посветите на работата си като фрийлансъри (особено ако продължавате да работите на пълен работен ден в друга компания), като е важно да разграничите смените си и да определите частта от деня, която ще посветите на тази работа. Така ще бъде по-лесно за вас да планирате работния си ден и времето си за почивка.

 

4.     Определете си колко искате да печелите

В началото може да не бъде лесно да се поставят цели по отношение на оборота, но все пак трябва да имате идея колко искате да получавате за работата си. По този начин ще имате по-ясна представа за това къде се намирате и какво трябва да направите, за да постигнете тази цел. Това е и начин да се мотивирате да започнете дейност като самостоятелно заето лице, тъй като когато получавате нещо за положените от вас усилия по отношения на труда си, ще бъдете оценени.

 

5.     Не смесвайте работата си като фрийлансър с настоящата си работа като наето лице

Освен че трябва да определите броя на часовете и кога през деня ще работите като фрийлансър, много важно е да се уверите, че можете лесно да разграничите едната работа от другата. Уверете се, че допълнителната работа не пречи на служебните ви задължения на пълен работен ден.

Не забравяйте, че работата на свободна практика винаги представлява риск и никога не се знае дали ще бъде успешна или не. Ето защо трябва да се уверите, че нищо не пречи на настоящите ви трудови правоотношения и че успявате да си осигурите работа, без да се разсейвате и без ограничения.

 

6.     Използвайте приложение за управление на проекти

За да управлявате по-добре работата си като фрийлансър, няма нищо по-добро от това да използвате платформа за управление на проекти. В зависимост от вида на работата има няколко приложения, които можете да използвате и които ще ви помогнат да организирате задачите си. Trello, Asana, Monday, HubSpot, Miro са някои от платформите, на които можете да управлявате проекти по практичен и ефикасен начин.

 

7.     Определете своя график и своите приоритети

Определянето на работно време и използването на правилните инструменти представляват важни елементи, но не забравяйте също така да управлявате добре и своето време. Създайте график със задачите си и определете кои от тях трябва да бъдат извършени с предимство. Споделяйте крайните срокове със своите клиенти, за да си гарантирате, че всички са на едно мнение и са съгласувани помежду си.

 

8.     Създайте си мрежа от клиенти, поддържайте я и я обогатявайте

За да работите като фрийлансъри, трябва винаги да търсите нови клиенти. Трябва да си създадете база с клиенти, да посещавате събития или форуми във вашата област, като поддържате връзка с тях, за да не ви забравят и да препоръчват работата ви на други потенциални клиенти.

Инвестирайте в личната си марка. Създайте си уебсайт, където да покажете своето портфолио или блог, социални мрежи и други рекламни материали, които смятате за необходими. Обогатявайте тези платформи с подходящо съдържание, свързано с работата ви, както и с реалните нужди на вашите клиенти, за да привлечете повече внимание към решенията, които предлагате.

 

Както виждате, управлението на работата ви на свободна практика не е ядрена физика, но предполага дисциплина и прилагането на някои добри практики. Този вид работа може да бъде подобрен чрез OLX Business, който предлага на ваше разположение най-голямата общност за обяви в страната, където  можете да изложите своите продукти и услуги пред повече от 7 милиона месечни потребители. Станете потребител на OLX Business и дайте нов тласък на своя бизнес.

Be in touch with everything new

About B2B

Улесняваме растежа на бизнеса и устойчивото му развитие 

Търсене:

Бъди в течение с новото