Бизнес Aкадемия

Работа като самостоятелно заето лице – всичко, което е необходимо да знаете

Предприемачество » Работа като самостоятелно заето лице – всичко, което е необходимо да знаете
работа като самостоятелно заето лице

Научете кои са предимствата и недостатъците на това да работите като самостоятелно заето лице и как да започнете такава работа стъпка по стъпка.

Работата като самостоятелно заето лице е алтернатива на трудовия договор и на традиционното работно място от 9 до 5. Тази тенденция се увеличава през последните години – в България за месец февруари 2023 броят на самостоятелно заетите лица е 233100 или 7,3% от всички заети лица, според данните на Националния статистически институт. Научете за всичко, свързано с тази категория, и как да се подготвите, за да се гмурнете в това начинание.

 

Какво представлява това да бъдете самостоятелно заето лице?

Работещият като самостоятелно заето лице упражнява самостоятелна дейност, като може да има или да няма партньори. Получава възнаграждение, което пряко зависи от резултатите, произтичащи от произведените стоки или услуги. По този начин самостоятелно заетото лице може да се счита за самостоятелно работещо лице или също така и за работодател.

 

Предимства на работата като самостоятелно заето лице

Сред основните предимства на това да се работи като самостоятелно заето лице са:

  • Можете да вършите това, което ви харесва – основното предимство е това да можете да изберете бизнес, в който наистина да вършите това, което ви харесва, и да отделите внимание на своите лични проекти;
  • Независимост – когато сте шеф сам на себе си, имате повече независимост. Можете да определяте своите приоритети, работно време и дори кога ще работите;
  • Можете да работите от вкъщи – можете да избирате къде да работите, като включително можете да го правите от вкъщи;
  • Гъвкавост – гъвкавостта на работното време носи и други предимства при управлението на времето, посветено на семейството, като по този начин можете да бъдете с децата си и с други членове на семейството, когато възникнат важни лични въпроси, и на семейни събития.

 

Недостатъци на работата като самостоятелно заето лице

Работата като самостоятелно заето лице може да има и някои недостатъци, като главният от тях е несигурността на доходите. Освен това при този вид работа не съществуват облаги като ваучери за служители, 13-та и 14-та заплата.

Друг основен недостатък е упралението на времето. Гъвкавостта ви се струва, че е ваш пръв приятел, но ако не сте строги по отношение на работното време, в крайна сметка ще се окаже, че работите извънредно или в части на денонощието, през които би трябвало да почивате. Накрая – да работите като самостоятелно заето лице е самотно занимание, тъй като нямате колеги, които да ви правят компания.

 

Митове, свързани с това да сте самостоятелно заето лице

Работата като самостоятелно заето лице може включително да създаде някои погрешни идеи. Ето и основните митове, свързани с това да се работи самостоятелно:

  1. Самостоятелно работещите не печелят достатъчно пари – да работите като самостоятелно заето лице се свързва с това да имате по-малко посредници към момента на получаване на печалбата, което прави възможно да увеличите доходите си;
  2. Да се работи като самостоятелно лице е лесно – напълно обратното. Да работите сам не е лесно, изисква се отговорност, решителност и стратегии, за да избегнете оставянето на недовършени задачи. Освен това може да бъде и самотно занимание;
  3. Всеки може да работи като самостоятелно заето лице – не всички хора са подходящи да бъдат началници сами на себе си. Много от тях предпочитат сигурността на трудовия договор, да бъдат част от екип и да имат подкрепа при определянето на приоритетите;
  4. Самостоятелно работещият прави само това, което му харесва – не винаги е така. Ясно е, че ако вече разполагате с редовна база от клиенти, можете да си позволите лукса да откажете някои задачи, които не са ви толкова приятни за вършене. Макар че много често е необходимо да вършите други задачи, които са ви по-малко приятни, за да си гарантирате доход;
  5. Дневният ред е гъвкав – ясно е, че съществува гъвкавост на работното време за тези, които желаят да работят като самостоятелно заети лица, но това не значи, че човек трябва да работи по всяко време.

 

Какви характеристики трябва да притежавате, за да станете самостоятелно заето лице?

Съществуват някои характеристики, които трябва да си гарантирате, че притежавате, преди да започнете като самостоятелно заето лице, като например:

  • Дисциплина – да работите като самостоятелно заето лице осначава, че трябва да си зададете сами графици и срокове, затова трябва да сте строги по отношение на управлението на вашето време;
  • Да бъдете на разположение – важно е да сте на разположение, за да приемате поръчки от клиентите, когато те го изискват, в противен случай ще загубите бъдещи поръчки;
  • Способност да се справяте с клиентите – при управлението на взаимоотношенията си с клиентите не всичко ще бъде лесно. Трябва да можете да се справите с клиентите, някои от които са много чувствителни, други са много критични, а трети са не толкова строги. Затова трябва да тренирате различни техники за справяне при управление на конфликтите и за поддържане на добри сърдечни отношения със своите клиенти.

 

Как да разберете кога да започнете да работите като самостоятелно заето лице

Има неща, които ще ви подскажат, че сега е моментът да започнете свой собствен бизнес. Ако се чувствате демотивирани, не сте напълно съгласни с това, което се случва във вашата фирма и знаете по-добър начин, по който можете да свършите нещата, това може да е добър индикатор да се пуснете самостоятелно на пазара.

Освен това, ако винаги сте мечтали да имате свой собствен бизнес и имате ясна идея по отношение на това, което искате да вършите, тогава може да си заслужава риска. За тези, които не искат да си рискуват главата, може да бъде по-разумно да поработват допълнително, докато все още пазят основната си работа на трудов договор. Също така, ако имате стабилна и достатъчна база с клиенти, за да поддържате приходите си, това е признак, че сега е моментът да спрете да работите за други и да отворите свой собствен бизнес.

 

Как да работите като самостоятелно заето лице стъпка по стъпка

Както вече видяхме, да работите като самостоятелно заето лице изисква дисциплина и достатъчно планиране. Научете как да направите това стъпка по стъпка.

1. Определете правния си статут

Първият въпрос, който стои пред вас, е да определите правния статут на своята дейност. Ако просто ще извършвате услуги, можете да започнете дейност във финансовия сектор и да се регистрирате като самоосигуряващо се лице. От друга страна, ако възнамерявате да пускате продукт на пазара, може да се регистрирате като едноличен търговец. Преценете предимствата и недостатъците на всеки правен статут и изберете този, който е най-подходящ за вашата фирма.

2. Анализирайте пазара и определете своята оферта за стойност

Много важно е да си дадете сметка, че вече съществуват други оферти на пазара. Изучете добре конкуренцията, за да удостоверите, че вашият „продукт“ се отличава значително и ще промени нещата. Говорете с различни хора, за да се опитате да получите разнообразна обратна връзка по отношение на вашата идея, за да можете да усъвършенствате още повече своята оферта.

3. Направете си финансов план

Финансовият план ще ви покаже кои са основните ви източници на приход, разход и финансиране по отношение на вашия бизнес, което ще ви позволи да разберете по-добре състоянието си и да планирате. Това планиране трябва да се извърши въз основа на конкретни данни по отношение на фирмата и също така по отношение на пазара, за да можете да взимате стратегически убедителни решения и да рискувате по-малко.

4. Бъдете строги по отношение на работното време и на работното си място

Никога не е прекалено да си наложите, въпреки гъвкавостта си, да бъдете строги по отношение на работното си време, за да не работите непрекъснато или да нямате прекалено много периоди на бездействие. Също така е необходимо да си определите специално място, откъдето ще работите. Независимо дали е от вкъщи, от нает или споделен офис, важното е да имате определено работно място, откъдето да изпълнявате задачите си.

5. Обърнете внимание на правните си задължения

След като сте избрали правния си режим, трябва да обърнете внимание на различните правни задължения, на които ще подлежите, като например да заплащате данъка върху доходите на физическите лица, плащане на ДДС, дали сте задължени или не да имате счетоводна отчетност и да заплащате задължителни осигурителни вноски за социално осигуряване – държавно обществено осигуряване (ДОО) и допълнително задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) в универсален пенсионен фонд (за родените след 31.12.1959 г.), както и да подавате осигурителни декларации.

 

Да работите като самостоятелно заето лице ще ви се отплати ли с печалба?

Да работите като самостоятелно заето лице може да е трудоемко, но в някои от случаите ще ви се отплати с печалба. Например, ако вече разполагате с многобройна стабилна база от потребители, може и да си струва да се впуснете на пазара. Обмислете всички плюсове и минуси и вземете своето решение.

Трябва също така да обмислите и как вашият бизнес може да постигне успех благодарение на OLX Business, който предлага на ваше разположение най-голямата общност с обяви и реклама в страната, като там можете да изложите своите продукти и услуги пред повече от 7 милиона потребители месечно. Станете потебител на OLX Business и дайте нов тласък на своя бизнес.

Be in touch with everything new

About B2B

Улесняваме растежа на бизнеса и устойчивото му развитие 

Търсене:

Бъди в течение с новото