Бизнес Aкадемия

Chat GPT – какви са предимствата му за управляващите електронна търговия?

Онлайн продажби » Chat GPT – какви са предимствата му за управляващите електронна търговия?
Chat GPT

Научете всичко за това какво представляваa Chat GPT, какви са предимствата и недостатъците му и как да го използвате на практика за вашия онлайн бизнес.

Винаги има какво да се каже за Изкуствения интелект (ИИ), в допълнение на това, което вече е казано. Една от последните иновации, разработени в тази област, беше пускането на Chat GPT –система за чат чрез изкуствен интелект, която вече има над 100 милиона потребители по целия свят.

Този нов инструмент обещава големи промени в дигитален свят. Обичан от едни и предизвикващ страх у други, Chat GPT отваря нов свят на възможности за тези, които работят онлайн, поради което е важно да се разбере какви са неговите предимства и недостатъци. Ако управлявате онлайн магазин, разберете как можете да го използвате, за да постигнете развитие за вашия бизнес.

 

Какво представлява Chat GPT?

Chat GPT е система за чат, която работи с помощта на изкуствен интелект. Създава се в края на 2022 г. от OpenAI – компания със седалище в Сан Франциско, като в списъка с нейните основатели фигурират имена като Сам Алтман (настоящият главен изпълнителен директор), Питър Тийл (съосновател на PayPal) и Рийд Хофман (съосновател на LinkedIn). Илон Мъск също е в списъка с основателите, но вече не е част от компанията.

Chat GPT е аконим на “Generative PreTrained Transformer” („генеративен предварително обучен трансформатор“). Всеки може да комуникира с този чатбот, да му задава въпроси, да проведе разговор с него и така да извлече съдържание или дори код за различни цели. Създаването на този инструмент с изкуствен интелект се основава на огромна база данни, извлечена от интернет, както и на алгоритъм за машинно обучение (machine learning).

По същество алгоритъмът на Chat GPT е способен да генерира текст от тази голяма база данни, която му е предоставена, като адаптира езика в зависимост от контекста. Освен това този алгоритъм може да бъде интегриран в платформи на други компании чрез приложно-програмен интерфейс (API). По този начин всяко лице (или фирма) може да получи достъп до този инструмент посредством проста безплатна регистрация. Вече съществува обаче и платена версия, която дава достъп с предимство до по-бързи отговории до повече ресурси.

 

За какво служи Chat GPT?

Chat GPT  може да се използва в различни области, като основните ползи за тези, които управляват онлайн магазин, са създаването на съдържание и код. Ето и основните предимства:

  • Chat GPT може да създава последователни и граматически свързани текстове. В електронната търговия например това може да донесе големи ползи за тези, които се занимават с копирайтинг;
  • Възможно е да прави преводи на цели текстове и да проведе разговор на избран от потребителя език. За електронната търговия това може да се окаже полезно при разработването на чатбот за електронния магазин, като по този начин се подобри потребителското изживяване; Chat GPT може да бъде полезен и при генерирането на автоматични съобщения в социалните мрежи, наред с другите предимства, които предлага;
  • Може да помогне с креативност, като допринесе със създаването на съдържание, предназначено за описание на продукти, или с идеи за текст за социалните мрежи или други маркетингови канали;
  • Може да помогне на фирмите, занимаващи се с електронна търговия, при създаването на т.нар. „персони“ (събирателния профил на целевия клиент) посредством анализ на обратната връзка и на на взаимодействията с клиентите, за да се получи представа за техните предпочитания;
  • Възможностите на Chat GPT далеч надхвърлят създаването на съдържание. Този инструмент може също така да генерира програмен код на различни езици, което може да се окаже от голяма полза за тези, които управляват електронна търговия.

Като цяло Chat GPT може да бъде важен помощник при създаването и разработването на съдържание или код за бизнеса.

 

Какви са недостатъците на Chat GPT?

Както всеки инструмент, създаден от човека, и Chat GPT има някои недостатъци,като основният от тях е, че на практика неговата голяма „учебна библиотека“ съдържа информация само до края на 2021 година – поне засега.

Това означава, че има бяло петно от 2 години – период, до който Chat GPT все още няма достъп, в резултат на което се получава разлика в информацията. Затова, винаги когато искате този чатбот да ви създаде съдържание, имайте предвид това ограничение. Освен това трябва да бъдете внимателни, когато използвате съдържанието, създадено от инструмента. При някои от проведените експерименти се стига до създаване на неточно и дори до неправилно съдържание по отношение на дати, факти и цифри.

Друг недостатък е фактът, че в определени часове на деня платформата е претоварена, освен ако не разполагате с Премиум версията. И накрая, важно е да се помни, че Chat GPT не е интернет търсачка, поради което не може да извлича библиографски справки. Тъкмо обратното – този инструмент използва намерената информация, за да създаде ново съдържание.

 

С какво трябва да внимавате при използването на Chat GPT?

Трябва да обърнете внимание на някои неща при използването на Chat GPT, за да сте сигурни, че използвате тази платформа по възможно най-добрия начин.

Основното от тях е винаги да проверявате предоставената информация, както и да не считате Chat GPT за единствен източник на информация. Този чат с изкуствен интелект не е безгрешен и може да ви предостави неточна информация. Освен това не забравяйте, че базата данни на този инструмент достига само до края на 2021 година, поради което голяма част от информация, която ви предостави, може вече да е не е актуална. Важно е също така да се има предвид, че си имаме работа с машина, при която могат да възникнат неизправности и грешки, а и не е способна да разбере понятия като „морално“ и „етично“.

 

Как да използвате Chat GPT по практичен начин?

Chat GPT е разработен на английски език, но понастоящем може да разбира няколко езика. Така че, ако решите да започнете търсене на български език, е достатъчно да зададете въпроса си на него, като използвате нормален език, все едно разговаряте с друг човек.

Въпреки че  Chat GPT е способен до голяма степен да ви разбере, е важно да бъдете конкретни и да знаете точно какво искате да попитате софтуера. Можете да зададете конкретни въпроси (или команди), като например:

  • Създай описание на продукта X
  • Създай текст, в който се обясняват предимствата на услугата Y за нов клиент
  • Създай формула в Excel за извличане на URL посредством текст
  • Създай публикация в Linkedin за фирма Z
  • Създай код на JavaScript за експортиране на документ
  • Как да увелича продажбите на моята електронна търговия?

В обобщение, Chat GPT създаде свят от възможности за онлайн бизнеса, но е необходимо този инструмент да бъде използван предпазливо, като се обърне специално внимание на това до каква степен получената информация е достоверна.

Никога не забравяйте, че добрата бизнес стратегия включва най-добрите дигитални партньори, каквито са OLX Business, които ще ви предоставят достъп до инструменти, за да продавате повече и по-добре в онлайн пространството, като достигнете до хиляди хора всеки ден. Свържете се с нас и научете как можем да ви помогнем.

Be in touch with everything new

About B2B

Улесняваме растежа на бизнеса и устойчивото му развитие 

Търсене:

Бъди в течение с новото