Бизнес Aкадемия

10 съвета за фирми по отношение на енергийната ефективност

Бизнес » 10 съвета за фирми по отношение на енергийната ефективност
енергийната ефективност

Енергийна ефективност означава да се занимаваш със същата дейност, но с възможно най-ниско потребление, без това да е за сметка на качеството, мотивацията и благополучието. Научете повече за тези 10 съвета, за да можете да започнете да ги прилагате.

Фирмите плащат висока цена за енергия и често пилеят важни средства. Отбележете си тези 10 съвета за енергийна ефективност и започнете да усещате разликата.

 

10 съвета за фирми по отношение на енергийната ефективност

Намаляването на потреблението на енергията от страна на фирмите може да бъде от огромно значение за постигнатите резултати. Наистина всеки бизнес има своите собствени нужди и това, което може да се посочи за едни, може да не е валидно за други.

1. Сменете остарялото оборудване

Старите апарати със слаба поддръжка са сред основните причини за висока консумация на електричество. Замяната им с нови уреди често се компенсира като разход заради спестяването на електроенергия. Когато избирате, предпочетете такива с по-благоприятен енергиен клас и се уверете, че старото оборудване ще има отговорна за околната среда съдба.

Добър пример за това е замяната на електрическите крушки, които консумират повече ток, с LED крушки, които изразходват по-малко енергия и са по-трайни. Също така се уверете, че се извършва необходимата поддръжка на всички уреди, за да оптимизирате потреблението на енергия, да гарантирате, че ще функционират добре и че ще са трайни.

2. Опитайте се да избягвате пика на консумация на енергия

Винаги когато е възможно извършвайте производствената дейност в периоди, в които има по-малко потребление на енергия. Обикновено консумацията е най-голяма от края на следобеда до вечерта – времето, когато хората се прибират вкъщи и тарифите по принцип по тази причина са по-високи.

Така че преценете дали можете да се възползвате от най-изгодните тарифи за потребление, като адаптирате работното време или времето на производство да бъде в периода на по-ниска консумация на енергия. Ако това е подходящо за вас и ако вашият бизнес е достатъчно гъвкав, за да направите това, можете да приложите на практика този съвет и ще усетите чувствителна разлика в сметките си за ток.

3. Произведете си собствена енергия

Друг начин да намалите потреблението на електричество е да си произеждате собствена енергия или да заложите на възобновяемата енергия. Това не само превръща фирмата в самодостатъчна, но и помага да се подобри имиджът на компанията на пазара, във време, в което устойчивостта се цени все повече от обществеността и от конкуренцията.

Със сигурност тази инвестиция може да бъде с първоначална висока стойност, но след известно време благодарение на спестеното ще се компенсира. Освен това има все повече публични средства, с които се улесняват предприятията при техния енергиен преход. Така че направете нужните изчисления за вашия конкретен случай и преценете до каква степен можете да се възползвате например от слънчевата енергия като алтернатива, за да намалите или дори да спрете потреблението си на електрическа енергия.

4. Инвестирайте в топлоизолация

Климатичните инсталации на сградите са причина за голяма част от енергийните разходи. Въпреки това една добра топлинна изолация може да намали необходимостта да се прибягва до електрическа климатична инсталация, като поддържа температурата вътре да е по-малко податлива на влиянието на температурата отвън.

Така че преценете до каква степен можете да поставите в своята фирма някаква форма на термична изолация, за да сведете до минимум загубите по отношение на вътрешната температура и влиянието от страна на външната температура. Решението може да се състои в използването на специфични бои, специални платове и строителни материали с термични характеристики, които спомагат за регулирането на вътрешната температура и за намаляването на необходимостта да се прибягва до климатични инсталации.

5. Възползвайте се от природните ресурси

Планирайте естественото проветряване в своята фирма по интелигентен начин, с цел да се намали употребата на климатик и така да се намали консумацията на електрическа енергия. Вземете предвид от къде влиза и излиза въздухът, като използвате прозорци и врати, за да улесните движението на въздуха и да охладите помещенията по време на лятото. Друго решение може да бъде да премахнете стени и да обедините помещенията, за да превърнете пространството в по-малко затворено и по-просторно, като по този начин намалите необходимостта от изкуствено проветряване.

Възползвайте се от влиянието на слънчевите лъчи през деня, като по този начин поддържате климатизацията на помещенията през зимата и намалявате използването на климатична система за затопляне на въздуха. Така че възползвайте се от слънцето като източник на енергия и дръжте вратите и прозорците затворени, за да се избегне загуба на топлина.

6. Избягвайте тъмните цветове

При инсталациите във фирми, в които има по-голяма необходимост от достъп на светлина за по-дълго време, се консумира повече електрическа енергия. За да намалите потреблението, възползвайте се от естествената светлина всеки път, когато е възможно, и изберете по-светлите цветове.

Освен това приближете работните пространства до прозорците и организирайте помещенията така, че да се възползвате максимално от слънчевата светлина, като избягвате използването на изкуствено осветление през деня. Така не само, че ще спестите значително, но и вашите сътрудници ще се чувстват по-добре.

7. Инсталирайте датчици за присъствие

Много често осветлението остава включено, без това да е необходимо, като това създава разходи, които могат да бъдат избегнати. Това е от особено значение за места, в които служителите остават за кратко време – като например в тоалетните или в стаите за почивка.

Инсталирането на датчици за присъствие представлява сигурен и ефикасен начин да се гарантира, че лампите са загасени, когато не се използват, като се предотвратява да се забравят лампите включени при излизане от дадено помещение.

8. Изключвайте уредите

През обедната почивка и в края на работния ден изключвайте напълно компютрите. Този съвет може да коства повечко работа, понеже изисква после всичко да се включи наново, но тези секунди, които прекарвате в това, компенсират разхода на електроенергия.

През по-кратките почивки можете да използвате опцията за режим на хибернация или временно изключване на компютъра – програмите продължават да са активни, но потреблението на ток е по-малко. Друг вариант е да изключите само монитора, а ако той е LCD, се харчи по-малко електричество, отколкото при използването на конвенционални монитори.

9. Намалете съхранението на физически носители

Този съвет е особено полезен за центровете за съхранение на данни, които имат допълнителни разходи за поддържането на структури като например сървъри с висока консумация на енергия. По тази причина обмислете варианта да инвестирате в Cloud (облачно съхранение на данни), не само от гледна точка на изразходваната енергия, но и за по-голяма сигурност.

По този начин всички важни документи ще бъдат съхранявани онлайн – по безопасен и лесно достъпен начин от всяко едно място. Поради тази причина този съвет ви дава тройна полза – спестявате, лесен достъп и безопасност.

10. Насърчавайте работата от разстояние

Работата от разстояние беше все популярен вариант, поради множеството си ползи, които бяха преоткрити по време на пандемията от COVID-19. Една от тях е заради спестяването на енергия за фирмите, не само заради намаляването на дневното потребление на електричество, но и на транспорта на служителите.

В случай че това не може напълно да се приложи, помислете да преминете към работа от разстояние в определени дни от седмицата или в седмици, в които има празнични дни.

 

В заключение, с тези 10 практични съвета за увеличаване на енергийната ефективност на фирмите, ще успеете да поддържате същата продукция, но с възможно най-малко потребление на енергия. Дори и да не усещате голяма разлика от ден на ден, ще забележите промяна в стойностите в края на месеца и още повече в края на годината. Околната среда обаче ще усети въздействието всеки ден.

OLX Business подкрепя фирмите, които се притесняват относно устойчивостта и които също така искат да разраснат бизнеса си по устойчив начин. Ако имате онлайн магазин, възползвайте се от алтернативни канали за продажба като например OLX Business, за да увеличите своя обхват и да достигнете до нови клиенти. Това е вече най-голямата общност за обяви в страната, която дава възможност на десетки хиляди фирми да достигнат до повече от 7.000 възможности за продажба всеки месец, което дава значителен тласък на увеличаването на обема на продажбите. Поискайте да се свържете с някой от нашите консултанти, който с най-голямо удоволствие ще ви предостави решение, което е специално изработено, за да отговаря на нуждите на вашия бизнес, без да се обвързвате с договор.

Be in touch with everything new

About B2B

Улесняваме растежа на бизнеса и устойчивото му развитие 

Търсене:

Бъди в течение с новото