Бизнес Aкадемия

Как да започнете бизнес за козметика и лична грижа

Онлайн продажби » Как да започнете бизнес за козметика и лична грижа
започнете бизнес за козметика

Има продукти, които днес са изключително търсени, но има продукти, които винаги ще бъдат търсени, без значение какви са времената. Последната категория включва козметиката – незаменима както за мъжете, така и за жените и вдъхновяваща идея за подарък за обичаните хора.

Козметичната индустрия процъфтява и всеки чудодеен продукт, който ни кара да се чувстваме или да изглеждаме по-добре, ще бъде търсен и купен – добра причина за стартирането на бизнес за козметика или лична грижа, ако не сте го направили вече.

Може да произвеждате собствени продукти за лична грижа като сапуни или може би имате малък бизнес, който искате да разраснете, или може би сте търговец на дребно, който поддържа множество марки и иска да закръгли процента на продажбите си. В която и графа да попадате, продаването на продукти, свързани с козметика и лична грижа, може да бъде предизвикателно, с толкова много търсене на пазара.

Как да започнете, как да израснете? Разберете по-долу.

Да кажем, че искате да започнете стартиращ бизнес с ръчно направен сапун и други продукти за лична грижа. Преди всичко изградете образа на идеалния сапун, който искате да продавате на пазара, за да знаете в коя посока да поемете: направете го с естествени съставки, най-чистите етерични масла, привлекателна опаковка и за да решите, коя е целевата група: жени, мъже или деца.

След като един път сте решили, че искате да поемете в тази посока, помислете за малко пространство, в което можете да действате (например лаборатория) – това може дори да бъде вашата кухня, с бюджет от около 6000 лева сте в състояние да започнете вашия бизнес за лична грижа и да получавате одобрения, известия, сертификати за качество за всяка съставка на вашата рецепта.

В общи линии, всяка използвана съставка трябва да притежава козметично досие, включително и по-горе посочените документи. След всички тези стъпки, можете да се запасите с необходимите съставки, оборудване, калъпи и опаковки. Разпределете също част от първоначалния си бюджет за рекламиране на продуктите за лична грижа, за да генерирате печалби извън вашата група от приятели.

След като един път имате под ръка всичко необходимо за реализацията, идва и най- важната част: как да продавате вашите козметични продукти онлайн? Има много начини, чрез които можете да ги продавате онлайн, стига да имате добре установен план. Изберете множество платформи, на които да покажете вашите продукти за лична грижа и не се придържайте само към една – повече места и по-голяма публика, означава и повече шансове за продажба.

 

Присъствайте в социалните мрежи с вашия бизнес за козметика и поддържане на външния вид.

Първо, създайте поне един акаунт в платформите на социалните мрежи, където можете да рекламирате вашите козметични продукти за лична грижа, идентичност на марката и екип. Разкажете история за вашата марка, покажете на хората, как самият екип участва в правенето на вашата козметика, какви са техните страсти и ценности, така че да ги спечелите на ваша страна с човешката страна на марката ви.

Вашите клиенти искат да чуят история за вас и се доверяват на това, което правите, преди да са купили вашите творения. След като един път сте обърнали внимание на по- горе посочената информация, рекламирайте това, което считате за подходящо, с платена реклама.

С бюджет от 200 лева на месец, с който да започнете, можете да достигнете до поне 5000 потенциални клиенти, от които поне 7 биха си купили нещо. Малка бройка, но ако предлагате качество, рекламата от уста на уста работи най-добре и по този начин ще разработвате марката по-лесно.

В социалните мрежи като Facebook можете да създадете онлайн каталог с козметични продукти за лична грижа, на който можете да въведете снимка на всеки един от тях, цена и бутон за действие – за предпочитане такъв, който ще прехвърли клиента към уебсайта, от който ще го купи. Заинтересованите страни също имат възможност да харесат или да запазят това, което ги интересува в акаунта си, за да направят покупка по-късно.

 

Не забравяйте за убедителната сила на инфлуенсърите

В социалните мрежи рекламите, направени от микро и макро инфлуенсъри, работят също толкова добре, особено когато става въпрос за козметични продукти и такива за лична грижа. Има много инфлуенсъри, рекламиращи козметика, като с много от тях можете да работите в микро категорията на основата на бартера – предлагате им кутия с продукти за лична грижа, а в замяна получавате реклама в социалните мрежи. В основни линии, разходите са доста ниски и възможността да ви забележат си струва да се обмисли.

 

Направете си магазин на пазарна платформа

Паралелно с това, ако си направете акаунт на пазарна платформа като OLX, ще покажете продуктите се пред по-широка аудитория. Предоставете възможно най-много информация за тях, оставете няколко начина за връзка с вас, бъдете отзивчиви спрямо клиентските искания и отговаряйте своевременно на всички запитвания.

За да бъдете на първите места в търсачките, можете да извършвате всяка реклама отделно, така ще получите повече прегледи и следователно повече шансове да генерирате печалби. За статистиките и как бихте могли да продавате по-добре и други опции, които ще ви помогнат, можете да си купите абонамент на разумна цена за стартиращ предприемач.

 

Присъствайте офлайн, за да продавате продукти за лична грижа онлайн

С други думи, ако искате да продавате повече онлайн, ще бъде в плюс за вас, ако присъствате офлайн – в магазини или на панаири. За по-ниски такси, изберете малки удобни магазинчета, за да започнете, не е необходимо да са непременно аптечни вериги, които таксуват на по-високи такси.

Но никога няма да попречи и да попитате в супермаркетите за оферти, за да разберете какви са вашите шансове да бъдат вашите продукти за лична грижа по рафтовете, като в зависимост от това до каква степен сте напреднали с бизнеса си, може да сте в състояние да отделите част от бюджета си и за това.

Понякога това да сте офлайн може да означава, че сте по-достъпни за потенциалните купувачи – те могат по-лесно да достигнат до вашата козметика. След като един път са купили от вас и са доволни, те ще спечелят увереността да купуват козметични продукти за лична грижа също и онлайн, а това дори в повечето случаи е по-удобно за тези, които са с ограничено време. Не забравяйте и панаирите, присъствайте на тях възможно най- много и взаимодействайте с посетителите.

Предложете им малък подарък, например ваучер с намаление за тяхната първа онлайн покупка или им дайте възможността да тестват предварително продукта с мостра. Ако останат доволни, те ще се свържат с вас или със сигурност ще кажат на приятел.

Създаването на собствен бизнес за козметика и лична грижа е мъдър избор и ще бъде действащ въпреки всичко, докато разчитате на качество и добра стратегия за продажби. Също така обърнете внимание на вида аудитория, към която се целите, вземете под внимание техните очаквания и разберете, къде най-лесно можете да ги откриете.

 

С времето, с търпение и постоянство, резултатите ще се отразят в диаграмите на вашите продажби. Вашият онлайн бизнес успех започва с OLX за Business. Свържете се с нас и започнете да продавате онлайн.

Be in touch with everything new

About B2B

Улесняваме растежа на бизнеса и устойчивото му развитие 

Търсене:

Бъди в течение с новото