Бизнес Aкадемия

Имам бизнес идея, как да намеря финансиране?

Бизнес » Имам бизнес идея, как да намеря финансиране?
Имам бизнес идея как да намеря финансиране

Стартирането на бизнес е сравнително комплексен процес, който изисква повече от само една идея и доза креативност. Нуждаете се от финансиране за нов бизнес и пари, за да се развие вашият стартиращ бизнес.

Как да намерите финансиране за вашия бизнес? В тази статия ще обсъдим основните начини, с които можете да получите пари за вашата идея и вашия бизнес план. Когато стартирате или искате да разширите вашия бизнес, финансовият план е много важен.

Проучванията показват, че в повечето случаи, основната причина за неуспеха на бизнес, който бива преустановен през първите няколко години, е липсата на стабилно и устойчиво финансиране. А как да намерите финансиране за вашия бизнес, за да си гарантирате, че можете да го развиете и до го доведете до успех?

 

Ето и основните източници за финансиране на нов бизнес

Наред с основните начини за финансиране, които съществуват в България за стартиращ  или вече съществуващ бизнес, можем да изброим финансирането, предоставяно от банките,  невъзстановими средства от Европейския съюз, както и правителствени или неправителствени институции, програми за инвестиране от частни инвеститори („бизнес ангели“ или фондове за рисков капитал) или реални системни заеми (заеми от доставчици или клиенти).

Бихме могли да помислим и за собствен капитал или за заеми от познати или от семейството като източник за финансиране на нов бизнес. Въпреки че това не е официален начин за финансиране, повечето български предприемачи все още използват собствен капитал за стартирането на бизнес.

Въпреки това, слабо финансираният бизнес е по-вероятно да се провали, така че парите, които можем да привлечем от приятели, семейство и познати могат да се окажат и неустойчиво финансиране и могат да помогнат на нашия бизнес да просъществува месец-два, но не повече.

Така че, за да управляваме успешен бизнес и да сме конкурентни на пазара, са ни необходими сериозни ресурси за финансиране. Ето и какво можем да направим за нашия бизнес, за да набере скорост.

 

1. Финансиране на нов бизнес чрез банка

Има два основни начина, по които банките могат да ви предоставят финансиране за вашия нов бизнес. Като се тегли заем или като се предложи кредитна линия. Тегленето на заем от банката е случаят, когато компанията се съгласява да плаща месечна вноска + лихва и банкови такси.

Кредитната линия работи различно. Банката отпуска обща сума като заем, достъпна на банковата сметка на фирмата за определен период от време. Предприемачът може да използва тези пари, за да управлява своя бизнес.

Когато не разполагате с пари в брой, можете да използвате някои от тези пари, за да плащате на доставчиците. А банката ще изтегли използваната сума пари + лихвата, когато компанията има разписки.

 

2. Ресурси за финансирането на вашия нов бизнес чрез безвъзмездни средства

Има също множество програми за финансиране на бизнес, за които предприемачите могат да кандидатстват. Сред най-добре познатите безвъзмездни средства са тези, предлагани от Европейския съюз. Можете да разберете повече за този вид финансиране в нашата публикация в блога „Как да започнем онлайн бизнес с финансиране от ЕС за млади предприемачи“.

Други бизнес програми за финансиране, неподлежащи на възстановяване  са промоционалните SME програми, предлагани от България, като Start-Up Nation или Start-Up Plus. Важното, което трябва да се запомни за безвъзмездните програми за финансиране, е, че предприемачът също трябва да допринесе със своя дял, тъй като сумата, предлагана от програмите, покрива само определен процент.

В допълнение към това финансиране, можете също да получите достъп до програми за безвъзмездно финансиране, предлагани от различни НПО или професионални сдружения за стартиращ бизнес.   Можете да получите достъп до такова финансиране, особено ако вашият бизнес е с фокус върху предоставянето на услуги за подобряване на качеството на околната среда или услугите в областта на образованието.

Можете също така да получите безвъзмездно финансиране, ако искате вашият проект да допринесе за развитието на бизнес среда в селски или необлагодетелствани градски райони. Подобна фондация, която се занимава с финансирането на такива проекти, е  Европейският социален фонд в България, който с годините е допринесъл за осъществяването на 6 схеми за безвъзмездна помощ.

 

3. Ресурси за стартиращ бизнес чрез финансиране от частни инвеститори

Има предприемачи или частни инвеститори в България с големи ликвидни средства, достъпни за инвестиция. Тези хора са познати като „бизнес ангели“ и са инвеститори, които помагат да поемат риска за финансиране на стартиращ бизнес, на базата на солиден бизнес план, който демонстрира според очакванията печалба с дългосрочен план и възможността за превръщането му в устойчив бизнес.

Можете да получите значителни суми пари от такива инвеститори, но за да получите достъп до програма за финансиране на „бизнес ангел“, ви е необходим добре разработен план и минимален жизнеспособен продукт (MVP), тъй като инвестициите чрез бизнес ангели се формират от редица инвестиционни фондове, наречени фондове за рисков капитал.

Това са компании, структурирани под формата на тръстове, които се базират на няколко професионални инвеститори с големи финансови ресурси. Например през 2019 – 2020, 3 от най-големите фондове за рисков капитал предлагаха възможността за финансиране с повече от 78 милиона лева за предприемачи, които искат да започнат бизнес.

Това, което трябва да знаете, когато започвате преговори с такива фирми, е, че като доставчик ще трябва да предаде част от вашата компания на инвеститори. С други думи, за да получите парите, които искате, трябва да привлече бизнес партньор, който ще се включи с пари, а вие ще се включите с план и тестван продукт за стартиране на бизнеса.

 

4. Заеми от доставчици и клиенти- най-изгодният начин за финансиране на бизнес

Този начин за финансиране, наричани от специалистите още реален кредит, се счита за най-изгодният начин за финансиране на нов бизнес, защото не включва лихва или погасяване.

Кредитът на доставчика включва отложено плащане на услуга за фиксиран период. С други думи методите за сътрудничество чрез плащане на вноски са такъв източник на финансиране. Общо взето вие купувате продукт или услуга от вашия доставчик и получавате период за плащане със срок от 30 дни.

По време на тези 30 дни можете да използвате парите, които се предполага, че трябва да дадете на доставчика в полза на компанията, а след това да платите същата цена в края на 30-те дни без лихва или друга такса. Докато клиентският кредит се отнася до купувача, плащащ за предварителна услуга или продукт.

В общи линии вие като предприемач получавате сума пари, за която обещавате да продавате или да доставяте услуга.

 

5. Източник за финансиране чрез заеми от познати, семейство или приятели

Въпреки, че не е стабилен или устойчив метод за дългосрочно финансиране, това все още е най-популярният начин за стартиране на бизнес в България. Собствен капитал или заеми от семейство, приятели или познати – това все още може да накара много бизнеси в нашата страна да наберат скорост.

Те представляват предимство за финансирането на нов стартиращ бизнес, за период, когато нямате големи бизнес разходи и се нуждаете от много малка сума пари, достатъчна само, за да потръгне компанията и да оперира през първите седмици или месец.

 

Такива заеми може да се изплатят в много по-благоприятни срокове, само когато компанията е направила първите си постъпления. Въпреки това, не се препоръчва да се използват тези ресурси за стартиращо финансиране като предпазна мярка за вашия бизнес.

Be in touch with everything new

About B2B

Улесняваме растежа на бизнеса и устойчивото му развитие 

Търсене:

Бъди в течение с новото