Бизнес Aкадемия

Как да си изберем лаптоп: 7 съвета за професионалисти

Предприемачество » Как да си изберем лаптоп: 7 съвета за професионалисти
Как да си изберем лаптоп

Трябва да отчетете много фактори, когато дойде време да избирате лаптоп, но с тези съвети, лесно ще направите най-подходящия избор, съобразно това, което ви е необходимо.

Батерията, процесорът, RAM паметта или графичната платка – това са само някои от факторите, които ще ви помогнат да прецените кой лаптоп да изберете. Научете какво означават тези показатели и как да направите правилната преценка, за да си гарантирате, че сте избрали най-доброто.

 

1. Автономност

Това е един от решаващите фактори за много професионалисти – било защото пътуват много от държава на държава, от конферентна зала до конферентна зала, или от бюрото до дивана. Подобренията в тази област са най-забележителните, като последните модели позволяват автономност, която може да надвиши 20 часа. Това е повече от достатъчно за един пълен работен ден, даже при интензивно ползване, което естествено ще намали показателите за автономност. Тези лаптопи се доближават до това да използвате смартфон – зареждате ги през нощта и можете да ги използвате на следващия ден, без ограничения.

Дори да не изберете тези от най-високия ценови клас, средно лаптопите предлагат автономност до девет часа. Накрая отчетете дали ви трябва лаптоп с по-мощен процесор или екран с по-висока разделителна способност, тъй като тези „екстра“ характеристики се отразяват не само на цената, но и също така и на батерията.

 

2. Операционна система

Ето и най-стария въпрос – Windows или MacOS? Windows, който е създаден от Microsoft, е една от най-популярните операционни системи и е една от най-лесните за използване във всяко едно отношение. Освен това рядко би била несъвместима, с който и да е софтуер. Поради тези причини много потребители на Windows с нежелание биха променили операционната си система.

От друга страна операционната система macOS е интуитивна, бърза и елегантна. Освен това, ако вече имате други устройства Apple, би било от полза да изберете лаптоп с macOS, за да се насладите на цялата система от потребителски интерфейси. Обикновено лаптопите Apple са най-скъпите на пазара. Така че с операционната система Windows ще получите максимална съвместимост с други устройства, докато с операционната система macOS ще можете да изпробвате и iPhone или iPad.

 

3. Процесор

Процесорът е „мозъкът“ на преносимия компютър и по тази причина оказва директно влияние върху ефективността на неговата работа. Колкото е по-мощен, толкова по-бързо обработва информация. Понастоящем най-често срещаната марка процесори е Intel, която разполага с гамите i3, i5 и i7. Съществува и марката AMD Ryzen, която категоризира процесорите по идентичен начин – Ryzen 3, Ryzen, 5, Ryzen 7 и Ryzen 9.

Изборът на процесор трябва да се осъществи съобразно начина, по който възнамерявате да използвате вашия лаптоп. За по-сложни задачи в офиса или ако редовно работите с няколко програми наведнъж, най-препоръчваният процесор е Intel i5 или AMD Ryzen 5 (или по-висок клас). Ако работите обаче с дизайн, видео, движение, 3D или обработка на звук, най-добре е да изберете процесор с високо качество като например Intel i7 или AMD Ryzen 9, за да получите по-бързо и ефикасно рендиране.

Колкото до лаптопите Apple, гамата процесори се състои от M1 или M2, като всяко от тях се дели на опциите – обикновен, Pro, Max или Utra. При употреба за професионални цели, без това да се отрази на енергийната ефективност, изберете версията Pro или по-висок клас.

 

4. RAM памет

RAM (Random Access Memory) паметта е друг критерий, на който трябва да обърнете внимание, когато избирате лаптоп. Функцията ѝ е да помага на процесора да извършва няколко задачи едновременно, като по тази причина отговаря за бързото и плавното действие при употреба.

При достатъчно добро качество на RAM, ще можете например да отворите няколко раздела във вашия браузър, да гледате видео и да използвате текстов документ или електронна таблица по едно и също време. При този вид използване, ви препоръчваме да изберете поне 8 GB RAM, в идеалния случай – 16 GB. Ако ще използвате лаптопа за нещо по-специално, като например за редактиране на видео, ще ви трябват 32 GB, за да работите по гъвкав и стабилен начин с най-тежките обемисти програми.

 

5. Графични платки

Графичната платка е елементът, който е отговорен за изживяването при визуализацията на екрана и за изпълнението на задачи, свързани с изображението. Лаптопите могат да имат графична платка, която е интегрирана (с по-малка мощност) или специализирана – като работен плот, за по-висока ефективност. Във втория случай най-често срещаните обичайни марки са Nvidia, AMD или MSI. За графичните дизайнери се препоръчва да изберат лаптоп със специализирана графична платка, която освен другите характеристики трябва да притежава самостоятелна памет, която да не отнема от RAM паметта на компютъра.

Що се отнася до паметта на графичната платка – всичко над 1 GB е задоволително. Ако обаче работите с програмите за редактиране на изображения на Adobe Creative Suite като например Illustrator, Photoshop, Indesign или Premier, или дори ако ви харесва да играете в свободното си време, обмислете идеята да си вземете графична платка от 2 GB, за да ускорите  обработването на изображения и за да подобрите ефективността на изпълнението на програмите.

 

6. Съхранение

Устройствата за съхранение на даден преносим компютър могат да бъдат под формата на традиционен твърд диск (HDD) или твърди драйвери (SSD). Първият вид е най-често разпространеният и най-икономичният, като може да варира между 500 GB и 2 TB. Вторият вид е с предимството да бъде до 10 вида по-бърз при достъпа до файловете, но и цените са по-високи, а много често са с по-нисък капацитет – 250 GB или 500 GB.

Така че обърнете внимание какви са реалните ви нужди. Ако се нуждаете от повече място, за да запазите файлове, за които не е необходимо да има достъп до тях толкова бързо, като например системите за back-up или за различни документи за общо ползване, HDD опцията е по-подходящата. От друга страна, ако се нуждаете от това да имате достъп до важни данни бързо и често, се нуждаете от скоростта на SSD за съхранение на данни.

 

7. Екран

Както се очаква, колкото по-голям е екранът, толкова по-завладяващо, комфортно и подробно ще бъде изживяването по време на визуализацията. 14 и 15,6-инчовите екрани са много често срещани и подходящи за повечето видове използване с професионална цел. От друга страна, ако преносимият компютър е предназначен за работа, свързана с редактиране на снимки и видео, важно е да разполагате с екран с по-големи размери, като например 17 инча. Въпреки това, по-големите размери могат да представляват проблем, ако е необходимо често да пътувате, поради което е важно да обмислите тези два фактора, когато трябва да направите своя избор.

Резолюцията е друг важен фактор. Всеки професионалист, който прекарва няколко часа пред екрана, ще се нуждае поне от Full HD екран. Има обаче все повече варианти на пазара, като например екрани 4K или Retina – показатели, които са подходящи за тези, които прекарват повече време пред екрана или които се нуждаят от по-голяма достоверност на показаното изображение. Едно ново поколение лаптопи връща съотношението 16:10 (вместо традиционните 16:9), което позволява да се покаже повече информация на екрана с по-малко скролване. Цените – без съмнение са по-високи.

 

OLX Business – рамо до рамо с най-продуктивните фирми

С тези практични съвети ще бъдете в най-изгодната позиция да изберете лаптоп и да постигнете тази ефективност, от която се нуждаете, за да извършвате професионалната си дейност. Преносимият компютър представлява много необходим инструмент за работа, с който можете да увеличите продуктивността си, но той не е единственият.

С помощта на каналите за масови продажби като OLX Business е възможно да разраснете вашия бизнес без усилие. Това е най-голямата общност за реклами в страната, където десетки хиляди фирми могат да изложат продуктите си пред 7 милиона потребители месечно, като получат повече от 700 000 възможности за продажба всеки месец. Така че, ако имате онлайн магазин, непременно се възползвайте от потенциала на OLX Business, за да издигнете нивото на вашия бизнес. Поискайте да се свържете с някой от нашите консултанти, без да се обвързвате с договор, и получете оферта, която е съобразена с вашите необходимости.

Be in touch with everything new

About B2B

Улесняваме растежа на бизнеса и устойчивото му развитие 

Търсене:

Бъди в течение с новото