Бизнес Aкадемия

Наемане или лизинг – каква е разликата?

Бизнес » Наемане или лизинг – каква е разликата?
Наемане или лизинг

Научете какви са разликите между наемането и лизинга, кое е по-евтино и кое е по-подходящо за вашия бизнес.

Наемане или лизинг – знаете ли каква е разликата? Когато говорим за управлението на автопарк с превозни средства, това са двете възможности, които веднага изникват пред фирмите. Термините са сходни, но между тях има съществени разлики, които могат да окажат влияние върху бизнеса по различни начини. Научете всичко за наемането и лизинга, както и кое е по-доброто решение за вашата фирма.

 

Какво представляват наемането и лизингът?

За тези, които не желаят да правят високи първоначални инвестиции за придобиване на превозни средства, наемането и лизингът са опции, които трябва да бъдат взети под внимание. Научете какви са разликите между тях.

Какво представлява наемането?

Това е решение за дългосрочно наемане на превозно средство. В този случай по начало се предполага, че превозното средство никога няма да бъде собственост на фирмата, която го е наела. Минималният срок на този вид договори е 12 месеца, като може да достигне до 48 месеца. Фирмата заплаща месечна вноска на наемодателя (дружеството, чиято собственост е превозното средство), като в нея се включва наемът на превозното средство заедно с разходите за поддръжка, техническите прегледи, застраховките, данъците, както и други разходи, посочени в договора.

Голямото предимство на наемането е, че фирмата, която наема превозното средство, не трябва да се ангажира с разходите по неговата поддръжка, нито е необходимо автомобилът да се продаде в края на договора. Клиентът трябва само да заплаща месечния наем. В края на договора фирмата трябва само да върне превозното средство, като може да поднови услугата и да получи друго при същите условия. Освен това наемането не изисква първоначална вноска и позволява предвидимост на разходите за фирмата всеки месец, като по този начин се поддържа ликвидност.

Недостатъкът на наемането е, че не ви позволява да се възползвате от данъчни облекчения, като например от субсидията за закупуване на 100% електически превозни средства, макар и месечните вноски да се приспадат от корпоративния данък и ДДС. Освен това, ако изминете повече от договорените километри, ако има повреда на автомобила или ако решите да прекратите договора предсрочно, може да се наложи да заплатите допълнителни разходи. Въпреки че това не е честа практика, в края на договора за наем можете да закупите автомобила, като трябва да заплатите остатъчна стойност, която ще бъде изчислена след изтичането на договора.

Какво представлява лизингът?

Лизингът, на свой ред, ви позволява да наемете автомобил (независимо дали е нов или употребяван), като накрая имате възможността да го закупите. Тази опция обаче трябва да бъде посочена към момента на сключване на договора, тъй като това ще повлияе върху определянето на първоначалната вноска, на месечните плащания и на остатъчната стойност, която трябва да се заплати в края на договора, за да се закупи превозното средство.

Договорите за лизинг са с минимален срок от 12 месеца, като могат да достигнат до 96 месеца, и обикновено се сключват с финансови институции или със самия производител на автомобили.

В тези случаи месечната вноска включва само използването на автомобила, като разходите по техническата поддръжка, ремонт, застраховка и данъци обикновено се покриват от фирмата, която е наела превозното средство. Това е и един от основните недостатъци на вземането на лизинг, но все пак всичко зависи от това, което бъде посочено в сключения договор.

Освен това договорите за лизинг обикновено са по-скъпи, ако желаете доставката на превозното средство да се извърши предварително. За сметка на това предимствата на лизинга включват възможността да закупите превозното средство на 100%, както и освобождаването от гербов налог по отношение на комисионната по откриване на процедурата, както и по отношение на лихвите. Също така и лихвите по лизинга обикновено са по-ниски от лихвите, прилагани при други начини на финансиране. Можете също така да се възползвате от данъчни облекчения, като например от субсидията за закупуването на 100% електрически автомобили.

 

Какво включват наемането и лизингът?

Наемане или лизинг – научете какво включва всяко от тях:

 

Наемане Лизинг
Наем на превозното средство
Застраховка
Техническа помощ
Данъци
Опция за закупуване Да, но дължимата остатъчна стойност се изчислява едва в края на договора. Да, но дължимата остатъчна стойност се изчислява в началото на договора.

 

Как да наемете превозно средство или да го вземете на лизинг?

За да наемете превозно средство или да го вземете на лизинг без затруднения, обърнете внимание на следните съвети.

Определете своя бюджет и броя на превозните средства, които са ви необходими

Първото нещо, което трябва да направите, е да определите бюджета, който можете да отделите за управлението на вашия автопарк, както и за колко превозни средства ще ви бъде необходимо да сключите договор.

Решете дали възнамерявате да задържите превозното средство след изтичане на договора

След това трябва да решите дали ще наемате превозното средство или ще го взимате на лизинг. Ако не ви се занимава с бюрокрация и не искате впоследствие да извършвате покупка на превозното средство, наемете го. Ако обаче желаете да закупите автомобила в края на договора, ще ви бъде по-изгодно да го вземете на лизинг.

Определете срока на договорите

Срокът на договора е един от основните проблеми, който трябва да бъде разрешен. По правило, колкото по-кратък е срокът, толкова по-скъпо ще ви излезе. Срокът може да бъде преразгледан както при договорите за наем, така и при тези за лизинг, но това може да предполага преопределяне на цената.

Обърнете внимание на договорните условия

Много е важно да се спазват условията, предвидени в договора. В случай, че наемете превозно средство, не трябва да надвишавате предварително определения брой километри, в противен случай рискувате да заплатите неустойка за броя километри, които сте надвишили.

Поискайте няколко оферти

Който и вариант да изберете, винаги искайте по няколко оферти от различни надеждни фирми и сравнявайте предложенията. Опитвайте се да получите поне 3 оферти, за да можете да ги съпоставите.

 

Наемане или лизинг – кое е по-евтино?

На теория лизингът е най-евтиният вариант, тъй като месечната вноска не включва разходи за застраховка, ремонт, данъци и поддръжка. Въпреки това фирмата, която наема превозното средство, все пак ще има тези разходи, така че те също трябва да бъдат отчетени.

Лизинговата вноска се изчислява в зависимост от превозното средство, неговата цена на придобиване, продължителността на договора, дължимата сума при първата вноска и остатъчната стойност, дължима в края на договора.

В случай, че наемате превозно средство, вноската се изчислява, като се вземе предвид цената на новия автомобил, очакваната пазарна стойност в края на договора, както и разходите по услугите, включени в договора.

 

В заключение – наемането и лизингът са два варианта, които ще ви помогнат да управлявате своя автопарк по по-ефективен начин. Всеки от тях има предимства и недостатъци, които трябва да вземете предвид, когато трябва да решите коя опция ще изберете. Освен това е нужно да разчитате на надеждни доставчици, които ще ви помогнат да развиете вашия бизнес.

OLX Business е платформата, която ви позволява да получите достъп до цялата информация за продажбите и за състоянието на поръчките по лесен и интуитивен начин. Свържете се с нас и научете как можем да ви помогнем да развиете своя бизнес.

Be in touch with everything new

About B2B

Улесняваме растежа на бизнеса и устойчивото му развитие 

Търсене:

Бъди в течение с новото