Бизнес Aкадемия

Google Workspace: какво представлява, за какво служи, какви са неговите предимства?

Предприемачество » Google Workspace: какво представлява, за какво служи, какви са неговите предимства?
Google Workspace

Google продължава да създава иновации и ни представя Google Workspace. Научете какво представлява, за какво служи, кои са положителните и отрицателните му черти и дали си заслужава.

След превръщането на хибридната работа в често явление Google започва да търси как да предостави на разположение група услуги, за да могат фирмите да работят по ефикасен начин, от където и да е. Google Workspace (надстройка на G Suite) разполага с увеличени функционалности, място за съхранение на облака от 1 терабайт и достъп до най-известните инструменти за работа на Google. Като явен конкурент на Microsoft 365, Google Workspace разполага с потенциала да помогне на другите фирми, включително на най-малките, да успеят в света на бизнеса дори и без голям бюджет. Открийте кое е това, което си струва.

 

Какво представлява Google Workspace?

Както беше описано по-горе, Google Workspace е надстройка на G Suite, която събира на едно място редица услуги за фирми освен добре познатите инструменти на Google – Gmail, Docs, Sheets, Drive, Meet, Chat. Сред допълнителните функции са:

  • Персонализиран имейл @vashatafirma;
  • Повече място в облака за Gmail и Drive;
  • Техническа поддръжка по телефона;
  • Оперативна съвместимост с Microsoft Outlook;
  • Допълнителни възможности за безопасност.

Основно Google Workspace предоставя инструменти, за да може да се извършва работа в екип, с клиенти и партньори, от което и да е място.

 

За какво служи Google Workspace?

Google Workspace служи, за да можете да вършите в облак по интелигентен начин ежедневната си работа. Затова разполага с различни планове, които се приспособяват към различен контекст – на индивидуално ниво, за малки фирми или за гoлеми предприятия.

С Google Workspace ще можете:

  • Да създавате споделени календари;
  • Да създавате и да работите по съвместни документи;
  • Да се обаждате в група чрез Google Meet;
  • Да стриймвате директно в YouTube;
  • Да разполагате с разширено място за съхранение в Google Drive;
  • Да изпращате персонализирани имейл кампании;
  • Да създадете имейл за своята фирма;
  • Да се възползвате от решения за по-висока степен на сигурност.

Освен с тези функции Google се стреми да се открои дори с обслужване на клиента за администратори, с 24-часов достъп на ден, 7 дни в седмицата.

 

Кои са основните предимства на Google Workspace?

Google Workspace ви предоставя умел начин как да ръководите своята дейност. Ето и основните предимства да работите директно в Google Workspace:

Собствен домейн

Една от иновациите, споменати по-горе, е фактът, че плановете за фирми позволяват да създадете електронна поща на вашата фирма със собствен домейн. Можете също така да създадете и имейл за целия ви екип (например: [email protected]) и да предоставите достъп до него на определен списък с ваши колеги.

Повече място за съхранение и споделен Drive

Индивидуалните и бизнес плановете варират по отношение на мястото за съхранение, което се пада на потребител – между 30 гигабайта и 5 терабайта. Освен това разполагат и с възможността за опростено търсене във файловете и за споделяне на драйвове между отделните екипи.

Документи за съвместна работа и смарт екрани

Във всички приложения на Google можете да работите по споделен начин, като също така е възможна и иновацията да се създадат смарт екрани, които да помогнат например при организирането на идеи по време на среща. Освен това можете да споделяте и редактирате Office файлове, без да е необходимо да ги конвертирате предварително. Можете също така да работите и офлайн по документи, които са разположени на вашия облак.

Множество календари

Google ви позволява да имате няколко календара (споделени или несподелени) на едно място, което помага да тържите всички от вашия екип в течение относно предстоящите срещи и задачи.

Имейл с филтър за висока важност

Да включите компютъра си сутрин и да получите десетки, дори стотици имейли може да бъде истинско предизвикателство. Затова Google разполага с правила, за да могат да се насочват имейлите към предварително зададени папки по начин, по който да се ползват с предимство тези, които налагат незабавен отговор, и да се отделят тези, които могат да почакат.

Присъствайте на пропуснатите от вас срещи

Друго предимство на Google Meet е, че можете да присъствате на срещи, след като вече са се провели, на които не сте могли да се включите на живо. Това е най-интелигентният начин да бъдете в течение на всичко, което се случва във вашата фирма.

Възможност за управление на достъпа

Google предлага на администраторите контрол на дефинициите на работата на екипите. Тези конфигурации се настройват посредством функциите на Google Cloud ID за управление на потребителите. Можете да приложите дори мултифакторна идентификация и ключове за безопасност, за да се възползвате от допълнителна защита.

Разнообразие от планове

Както е и при другите инструменти за работа, и Google предлага различни планове, в зависимост от това дали искате да използвате Google Workspace за лични или за професионални цели. Планът Google Workspace Individual може да бъде закупен за 8,99€ (17,58 лева)/месец (или за 7,50€ (14,66 лева)/месец с пробен период от 14 дни), с 1 терабайт място за съхранение в облака, по-дълги видео разговори и възможност за професионален имейл.

На свой ред сред бизнес плановете за малки фирми можете да откриете следните:

  • Business Starter – за 5,20€ (10,17 лева)/месец, на потребител, с 30 гигабайта място за съхранение, фирмен имейл, видео конференции за до 100 участници, проверки на сигурността и стандартна техническа поддръжка;
  • Business Standard – за 10,40€ (20,33 лева)/месец, на потребител, вече с 2 терабайта място за съхранение и видео конференции за до 150 души с възможност за запис;
  • Business Plus – за 15,60€ (30,50 лева)/месец, на потребител, с 5 терабайта място за съхранение, видео конференции за 500 участници, с подобрени проверки на сигурността и управление.

За големите предприятия Google Workspace Enterprise няма определена цена, като е нужно да се свържете с екипа по продажбите на Google за персонализирано решение.

 

Кои са главните ограничения на Google Workspace?

Google Workspace е относително интуитивен и лесен за използване, но има също така и някои недостатъци.

Необходимост от обучение

За тези, които смятат да заменят старата програма, използвана във фирмата, с Google Workspace може да бъде необходимо да обучите своите екипи така, че да разберат как функционират инструментите на Google.

По-висока цена

В сравнение с други продукти, които са налични на пазара, изборът на Google Workspace може да ви излезе по-скъп, но това ще се компенсира от свързаната с него сигурност, възможност за съхранение на информация и добавените допълнителни функции.

Ах, тази мрежа!

Това, което за някои е предимство, за други може да бъде истинско предизвикателство. За всички приложения на Google Workspace е необходима интернет връзка. За тези, които са свикнали с Microsoft и имат всички приложения на своя работен плот, това може да се окаже недостатък.

 

Струва ли си да заложите на Google Workspace?

Google Workspace не е преобладаващата услуга в света на бизнеса, но по начина, по който всичко е събрано 100% на облака – това може да допринесе за по-нататъшното му развитие. Има малко недостатъци и много предимства, като е най-добрият вариант за цената си и улеснява споделянето на файлове и едновременната работа в реално време.

В този смисъл, ако искате да развиете своя бизнес и да разполагате с инструменти за целия си екип, би било интересно, ако заложите на вариант като този. Способен да допринесе за вашето развитие е и OLX Business, който може да бъде онлайн витрината на вашия бизнес. Тук всеки месец се извършват повече от седем милиона посещения, които предоставят голяма възможност да продадете своите артикули. Научете повече за това как можем да ви помогнем, като изложите своите продукти в най-големия маркетплейс в страната.

Be in touch with everything new

About B2B

Улесняваме растежа на бизнеса и устойчивото му развитие 

Търсене:

Бъди в течение с новото