Бизнес Aкадемия

Намаляване на разходите – 10 практически съвета как да го постигнете

Бизнес » Намаляване на разходите – 10 практически съвета как да го постигнете
Hамаляване на разходите

Ако ви се струва трудно да откриете повече начини да спестявате, научете тези 10 съвета, за да намалите разходите си, без това да е за сметка на вашата производителност, като отново наклоните везните във ваша полза.

Голяма част от фирмите вече извършва контрол на основните си разходи, като се пести енергия, вода или хартия. Освен това съществуват и други не толкова очевидни начини, които много често биват пренебрегвани. Отбележете си тези 10 съвета за това как да намалите разходите си.

 

1. Не плащайте за това, което не използвате

Много често сте поддадени на изкушението да се абонирате за допълнителни продукти или услуги само, за да се възползвате от дадена промоция и не защото наистина ще ги използвате. Направете реална оценка на услугите, които използвате, като извършвате потребление съобразно необходимостите си, за да избегнете да заплащате за това, което не използвате.

Отделете време, за да проверите сметките си за ток, телефон и интернет, и се уверете, че използвате всичко, за което плащате. Възможно е да не ви трябват толкова минути разговор или интернет с максимална скорост на сваляне. Ако откриете, че плащате за това, което не използвате, коригирайте абонаментите си за социалните мрежи и ще започнете да извършвате потребление по по-подходящ и ефикасен начин.

 

2. Използвайте оптимално човешките ресурси

Направете критична оценка на разпределението на задачите, които сте възложили на служителите си и се уверете, че извличате максимална полза от силните страни на всеки един от тях. Може да търпите загуби, ако сте възложили на служителите грешните функции.

За това възложете повече отговорности на служителите в областите, в които са показали, че имат най-добри умения. Например не възлагайте на търговци да обработват текст или на служители с аналитични способности – да извършват най-творческите дейности. Сигурно е, че всички имат добри способности в различни области, но направете така, че да предпочетете силните страни на всеки служител, за за постигнете максимална производителност и ефективност.

 

3. Наемайте правилните хора

Да се наемат правилните хора е от особена важност по много причини. Ако изберете кандидати със специализирани умения, ще се сдобиете с високо ефективен екип. В противен случай даденият служител ще се нуждае някой постоянно да работи заедно с него и от повече време, в което да търси как да извърши дадена задача, която не умее, като това струва средства, пари и време. При наемането на хора взимайте под внимание ценностите и културата на фирмата, за да избегнете текучество на персонала, което би ви струвало време, сили и пари.

 

4. Обмислете идеята да използвате аутсорсинг

Докато се фокусирате върху специализирането на вътрешния си екип, обмислете същевременно дали ще бъде финансово изгодно за вас да използвате аутсорсинг или фрийлансъри за задачите, които не изискват служител на пълен работен ден. Обикновено този тип наемане на хора изисква почасово заплащане на труда, с по-малки данъчни тежести.

Така че – уверете се, че вашият постоянен вътрешен екип (с по-голям опит и по-високо заплащане) се съсредоточава върху главната си дейност. Извън тези дейности обмислете възможността да прибегнете до използването на  трети лица.

 

5. Обмислете идеята за наемане на компютърно оборудване

Много фирми залагат на наемането на компютърно оборудване, като вземат под наем апаратурата, която им е необходима, за да си осигурят най-новата и подходяща за дадения бизнес технология. Тази практика е от особена важност, като се има предвид колко бързо тази апаратура вече не е толкова актуална, понеже идват по-нови продукти от този тип на пазара.

По този начин ще имате достъп до най-новата технология, за да постигнете бързо изпълнение на работата и висока производителност, като същевременно се възползвате от намаляване на данъчната тежест – ДДС се приспада от цялата сума на извършените вноски.

 

6. Премахнете продуктите, които не продавате

Разработването, създаването, проектирането, производството и продажбата на продукти костват време и пари. Така че вместо да предлагате изключително разнообразна гама от продукти, концентрирайте се върху тези, които ще ви донесат най-голяма печалба. За това е от особена важност да отделите време и да анализирате резултатите, за да разберете кой е продуктът, който увеличава най-много печалбата на фирмата. Опитайте се да разпределите резултатите по категории продукти, като определите кои са най-показателните, като се посветите на продажбата на точно тези. В противен случай може да се наложи да плащате вие, за да продавате.

 

7. Обърнете внимание на данъчните стимули и облекчения от държавата

Следете актуалната информация за данъчните стимули и облекчения от държавата. Посъветвайте се с вашия счетоводител по отношение на това кои са най-подходящите за ресора на вашата фирма. Възползвайте се от получаването на дневни надбавки или от механизмите в сила, които се прилагат за определени разходи, като например за сътрудници, които взимат участие в изследователска дейност, или за общо оборудване в експлоатация.

 

8. Предоговорете с доставчиците

За да постигнете намаляване на разходите на своята фирма, преглеждайте периодично договорите, цените, процесите, политиките и продуктите на вашите доставчици. Освен това не приемайте веднага увеличенията на цените на доставчиците, без да ги анализирате, и внимавайте специално по отношение на автоматичните подновявания. Винаги когато дойде време за подновяване на договора, прегледайте отново условията, анализирайте своите реални нужди и помислете отново върху това какви са наличните оферти на пазара.

Поискайте оферти от поне три различни фирми, също и от по-малки компании. Възможно е да намерите по-подходящи и изгодни варианти. Също така можете да се опитате да договорите специални условия по отношение на покупките, които извършвате най-често или когато обемът на поръчките е по-голям.

 

9. Централизирайте покупките

Най-честата практика е всеки отдел в дадена компания да избира доставчиците си съобразно своите собствени специфични необходимости. Въпреки това, ако се концентрират покупките да се извършват от по-малко доставчици, това позволява да се договорят значими отстъпки, например при големи количества. Успоредно с това, дръжте конкуренцията под око, за да имате добра представа за положението на пазара, като по този начин ще имате по-голяма възможност да постигнете намаляване на разходите си.

 

10. Плащайте при извършване на покупката

Винаги когато е възможно, извършвайте плащането при самата покупка. Така ще бъдете в по-изгодна позиция по време на воденето на преговори – например някои доставчици могат да ви направят отстъпка, когато фирмата плаща при извършване на покупката. Освен това по отношение на вътрешната организация на самата фирма също така е полезно да се плаща при извършването на покупката, понеже по този начин се управляват по-лесно дълговете и се знае колко точно е паричният поток, с който разполагате, без да се притеснявате, че трябва да заделите известна част, за да намалите поетите финансови задължения.

 

В заключение, когато вече прилагате основние мерки, за да спестите, ще успеете да премахнете дори повече „излишъци“ и ще постигнете по-висока степен на намаляване на разходите. Планирайте със своя екип как да предприемете някои от тези мерки, за да може вашият бизнес да бъде още по-доходоносен.

Друг начин да увеличите рентабилността на вашата фирма е да се възползвате от алтернативни канали за продажба, най-вече, ако имате онлайн магазин. Така ще можете да възползвате от вече изграден начин да бъдете забелязани повече посредством значими платформи като OLX Business. Десетки хиляди фирми използват тази най-голяма в страната общност с обяви, за да изложат продуктите и услугите си за над 7 милиона потребители месечно, като се възползват от оптимизирани инструменти за увеличаване на продажбите. Поискайте да се свържете с някой от нашите консултанти, който ще ви предостави оферта (без обвързване с договор), която е адаптирана към нуждите на вашия бизнес.

Be in touch with everything new

About B2B

Улесняваме растежа на бизнеса и устойчивото му развитие 

Търсене:

Бъди в течение с новото