Бизнес Aкадемия

Kак да надвием конкуренцията?

Бизнес » Kак да надвием конкуренцията?

Представете си, че сте в стая със 100 човека, с техните продукти, като това символизира вашата конкуренция. Те всички продават същите или може би подобни продукти като вас. Ако трябва да изберете 5 от тях, какъв критерий ще използвате при първоначалното си разглеждане на тези бизнеси?

След като един път сте купили продуктите и сте взаимодействали с избраната марка, ще се приберете вкъщи и след известно време ще пожелаете да купите тези продукти отново в същата категория, доколкото е възможно, от една от тези 5 марки.

Коя от тях считате, че ще бъде активна на пазара и този бизнес съвпада ли с този, от който бихте искали да купите отново? Вероятно ще откриете, че всеки път, когато избирате един определен бизнес, вие го предпочитате пред конкуренцията. Отнесете това поведение върху вашите клиенти и помислете какво ги кара да изберат вашия бизнес.

  1. Анализирайте пазара за онлайн продажби и конкуренцията във вашата сфера

Първо – разграничете се от конкуренцията, трябва да сте наясно, кои са вашите конкуренти и как те правят бизнес. Целта е да се сдобиете с възможно най-много информация относно бизнесите за онлайн продажби, които се целят в същия пазар като вас, така че да вземете правилното решение как да отличите вашия бизнес. Как да разберете кой се явява конкуренция във вашия сегмент за онлайн продажби?

  • Преки конкуренти: представени от бизнеси, продаващи същите продукти онлайн, за същия целеви пазар като вас, в същата географска област
  • Непреки конкуренти: това са тези, които предлагат малко по-различни от вашите продукти, или които се целят към различна група в същата географска област като вас
  • Конкуренти-заместител: това са бизнеси, които предлагат различни продукти (но които може да са пряка алтернатива на вашите продукти) за същия пазар
  1. Изтъкнете ценностите, на които се базира вашия бизнес за онлайн продажби

Решенията за покупка много често могат да бъдат повлияни от това до колко добре вашият бизнес успява да съобщи сам за себе си. Когато искате успешен бизнес, трябва да установите набор от ценности, които ще дадат глас на вашата марка, като те бъдат съобщени на вашата целева група: как извършвате това, което правите.

Открийте тези фактори, които са от съществено значение за вашия бизнес и които поддържат инерцията на това, което правите. Тясно свързана с тези стойности е дългосрочната посока, за която е важно вашата целева група да разбере.

Искате ли във вашия бизнес да има единство? Искате ли да окажете въздействие върху околната среда? Искате ли да предложите качество на добра цена?

Или може би искате да продавате продукти онлайн, които се характеризират с простота и прагматизъм. Запомнете, че такива посоки се съобщават, особено когато ще донесат онзи диференциращ фактор, който би могъл да ви позиционира пред конкуренцията във вашия сегмент за онлайн продажби.

  1. Предложете нещо, което конкурентите го нямат

Докато повечето бизнеси избират да продават онлайн като копират модел или лидер на пазара, вашият бизнес може да насочи усилията си в увеличаването на клиентското удовлетворение. Един от начините, по който можете да предоставите това конкурентно предимство, е да включите множество начини за плащане, а в зависимост от това къде продавате, дайте най-доброто от себе си, за да направите това достъпно, какъвто и метод на плащане да е предпочитан за този пазар…

Ако вашият бизнес продава предимно на местно ниво, другият начин е да съобщите къде е разположен вашия склад, така че вашата целева аудитория да разбере това, както и това, че доставката може да бъде направена възможно най-скоро. Накрая вземете под внимание вашата целева аудитория и вашата конкуренция.

Тези фактори ще ви насочат в правилната посока, за да ускорите печалбите пред конкуренцията. Ако вашата цел е да достигнете до по-младата аудитория, ще трябва да увеличите вашите усилия да разберете какво иска тази публика от вас и как можете да отговорите на тези нужди.

  1. Бъдете от тези, които ценят човешката връзка при онлайн пазаруването и при процеса на продажбите

Най-успешните предприемачи са научили, че хората харесват да правят бизнес с други хора. Без значение дали тази връзка се случва по телефона, чрез платформа за съобщения/имейли или лице в лице, важното е да можете да се свържете  с всички клиенти.

Когато се придържате към приятелското, прозрачното и честното отношение спрямо потенциалните клиенти, вашите шансове да се разграничите от вашата онлайн конкуренция в продажбите могат да се увеличат значително. Особено заради това, че вашите клиенти ще запомнят как сте изградили тази връзка и по този начин те ще се върнат да купят от вас.

Ако вие не сте тези, които директно правят тази връзка, уверете се, че тези, които правят това, спазват същата насока на вашия бизнес имидж. Не забравяйте, че когато клиентите започнат да говорят за вас, как взаимодействате с тях и ако обратната връзка е добра, уловете тази възможност и я покажете на другите по изкусен, но същевременно видим начин.

Например в описанието на вашата марка, бихте могли да кажете нещо подобно: “Ние сме най-отговорните, що се отнася до нашите клиенти. Отговаряме на всеки един въпрос, който можете да имате, във възможно най-краткия срок.”

  1. Бъдете гъвкави с цените

В заключение, когато искате да се разграничите от конкуренцията, не можете да не пропуснете корекцията на цената и договарянето на цени. Това е доста значим момент, който е важно да се запомни, тъй като често това може да бъде пренебрегнат или приложено по неефективен начин, когато искате да се разграничите от конкуренцията.

Какви тактики за корекция на цената можете да приложите?

Навлезте на пазара, предлагайки най- ниските цени: тъй като продавате същите продукти, конкурентното ценообразуване е много ефективно за вашия бизнес. Ако тепърва започвате с вашия бизнес, се препоръчва да се разграничите, предлагайки по-ниски цени от тези на вашите конкуренти. Но не можете да правите това за дълго време, така че е по-вероятно да използвате това, за да бъдат убедени клиентите да купят при първа възможност. Когато наистина направят покупката, предложете им страхотно преживяване, така че шансовете да се върнат за същото преживяване да бъдат възможно най-високи.

Цена на опаковката: без съмнение вече сте разгледали тази тактика, използвана успешно от много бизнеси, продаващи същия продукт като конкуренцията. Ако продавате допълващи продукти онлайн, това може да се окаже много ефективен начин за продаване, полезен както за вас, така и за вашите клиенти. Например когато продавате плажно облекло, можете да предложите комбинация от бански и шапки, които да продавате с намаление на вашата целева група.

Заключение

Предприемете стратегически стъпки, за да надминете конкуренцията в онлайн продажбите, а когато пазарът се разраства с бързи темпове, трябва да увеличите вашите усилия, за да разберете наистина кои са вашите (нови) конкуренти и как можете да извършвате, това което правите, но по различен начин.

Запомнете, че вашите потенциални клиенти в повечето случаи също проучват вашите продукти и тези на конкурентите; претеглят положителното и отрицателното при всеки един от тях.

 

Be in touch with everything new

About B2B

Улесняваме растежа на бизнеса и устойчивото му развитие 

Търсене:

Бъди в течение с новото