Бизнес Aкадемия

Какви са качествата на успешния предприемач?

Предприемачество » Какви са качествата на успешния предприемач?
качествата успешния предприемач

Присъединяването или управлението на успешен бизнес включва няколко фактора. Наред с финансирането, стратегиите за развитие, мениджмънта и процедурите, най- важната съставка в рецептата за бизнес успех е самият предприемач. Кои са качествата на успешния предприемач?

Най-успешните предприемачи започват със смела визия и превръщат една елементарна идея в бизнес за няколко милиона. Но какви точно са характеристиките на успешния предприемач и какво е необходимо, за да стигне дотам? Нека да разберем от тази статия.

Успешните предприемачи: характеристики на успешния предприемач

Направени са много изследвания и проучвания, за да се определи, кои са качествата на успешния предприемач. Дори и във вестника на Harvard Business School можете да откриете статии какво означава да си предприемач на този етап и кои са най-важните качества на успешния предприемач.

Експертите са осъзнали, след като са анализирали няколко профила на предприемачи, че най-ценното качество на успешния предприемач еникога да не се отказва.

Мотивация: основната характеристика на успешния предприемач

В бизнеса ще се сблъскате с времена на неуспех отново и отново. Някои проекти може да се провалят, други да успеят. Най-важното нещо е никога да не се предавате и да сте в състояние да насочите цялата ваша енергия в това да успеете. Мотивацията на предприемача да продължава напред независимо от последствията много често играе важна роля. Никой не може да постигне нищо, ако не притежава страстта да постигне своите цели.

В резултат на тази абсолютна страст, мотивацията започва да се гради в съзнанието на успешния предприемач, тъй като поема нови задачи и учи нови неща, за да постигне набор от цели. Мотивацията е това, което ви кара да продължите. Мотивацията ви помага да запазите надеждата и да преодолеете всяка една пречка, която се изпречва на пътя, тъй като се движите към целите, които сте си поставили.

Страстта към иновациите за създаване на добавена стойност:  друга характеристика на успешния предприемач

Всички знаем, че целта на бизнеса е да печели и да предоставя на предприемачите по- добър начин на живот. Но успешните предприемачи не се стремят към финансовите ползи, които бизнесът може да има предвид. Те се стремят, водени от желанието, да произвеждат по-голяма добавена стойност за хората около тях.

Успешните предприемачи са страстно отдадени на иновациите, винаги откриват ново значение във всичко около тях. Това помага както на предприемачите, така и на визионерите да открият решения, там където всеки друг вижда проблеми. Ако говорим за качествата на успешния предприемач, страстта към иновациите за оказването на помощ на другите трябва да бъде на върха.

Много от най-успешните световни предприемачи имат като основна ценност това желание да помагат на обществото и да създават екосистема, в която всички хора са облагодетелствани от продукти или услуги, които отговарят на техните нужди или изпълняват техните желания.

Дисциплина и самоконтрол: съществени качества на успешния предприемач

Нещо се случва, когато започнете да имате прекалено много свобода за решения. Колкото по- свободни ставате, толкова повече се нуждаете от дисциплина и контрол върху вашите емоции. Мислете за утрешния ден като за ден, в който няма да сте направили нищо за парите си, които сте спечелили и те ще дойдат при вас пасивно. Колко много дисциплина ви е необходима да продължавате да насочвате фокуса върху това, което трябва да правите всеки ден за растежа на вашия бизнес, а не да тръгвате по грешните пътища.

Страхотните и успешните предприемачи се сблъскват с тези ситуации ежедневно. Но те не трябва да губят от поглед целта, за която са влезли в играта. Те са влезли в света на бизнеса, за да изградят и развият бизнес, който в крайна сметка ще обслужва възможно най- много клиенти. Следователно, се нуждаете от дисциплина и самоконтрол, за да поддържате тази посока.

Способността да се поемат рискове: една от най- важните черти за успешните предприемачи

Най- вероятно вече имате бизнес и знаете, какво означава това от перспективата на риска. Всеки ден се сблъсквате с решения, които трябва да направите. А предприемачите често вземат техни собствени решения. Дори и в списание „Форбс“ често се споменава, че „предприемачеството е самотно пътуване“.

Естествено, имате вашия екип под ръка, за да се консултирате с вашите мениджъри, колеги или консултанти. Но в стартиращите или малките бизнеси, често предприемачът е единственият, който взема решенията. А това не е лишено от риск. Всеки път, когато обмисляте възможността да се заемете с нов проект, да разширите бизнеса си на местно ниво или да добавите продуктова линия към вашия бизнес, като предприемач, поемате риск.

Способността за пресмятане на рисковете и приемането им е незаменимо за успешния предприемач. Трябва да сте запознати, как да управлявате вашите рискове. И тук разполагаме с техника за управление на риска, която може да ви помогне: „моделът PSDI“ – Проблем, Разрешаване, Решение, Осъществяване.

Когато сте изложени на риск, разберете какъв е проблемът, след това помислете, как да го разрешите. Анализирайте решенията за да улесните вземането на решения. И след като сте взели вашето решение, започнете с осъществяването на избраните решения във вашия бизнес.

Мислене в дългосрочен план: друга характеристика на успешния предприемач

Винаги, когато гледаме успешните предприемачи, виждаме хора, които са работили много години, за да постигнат мечтата си и са майстори в отлагането на наградата. Това е така, защото наред с ключовите качества на успешния предприемач е мисленето в дългосрочен план. Това е качество, което се тренира. Не е нужно да сте родили с него. Това е черта на мисленето и предимството е, че може да се работи върху нея.

Най- страхотните предприемачи винаги мислят по отношение на поколенията за в бъдеще. Те казват, че посредствените хора мислят за днес, смелите хора мислят за утре, а предприемачите мислят с 10 години напред.

 

Изводи, как да станете успешен предприемач

Повечето от нас мислят, че това да бъдеш предприемач е като стартирането на бизнес. Въпреки това, пътешествието на успешния предприемач започва само след стартирането на бизнеса. Защото само развитието на печеливш бизнес, който устоява на изпитанието на времето и демонстрира устойчивост, може да ви характеризира като успешен предприемач.

А за да стигнете дотам, са ви необходими 5-те ключови качества на успешния предприемач, които споменах по-горе. Естествено това са основни качества, които трябва да притежавате, когато се отправяте на вашето пътешествие, но към тези ще добавите други, които ще научите с натрупания опит през годините по пътя към вашата крайна цел да бъдете успешен предприемач.

Be in touch with everything new

About B2B

Улесняваме растежа на бизнеса и устойчивото му развитие 

Търсене:

Бъди в течение с новото